Poduzetnik upleten u aferu Janaf uskoro izlazi na slobodu

Screenshot: YouTube

PODUZETNIK Krešo Petek, prvoosumnjičeni u aferi Janaf, u nedjelju bi trebao izaći iz istražnog zatvora, javlja Telegram.

Petek je uhićen 17. rujna 2020., a istražni zatvor određen mu je dan nakon toga. 

Najprije je u Remetincu završio samo kako ne bi utjecao na svjedoke, no Uskok se žalio i tražio da mu se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U konačnici je takvu odluku izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu i donijelo.

Uskok nije tražio produljenje istražnog zatvora

Sada će Petek ipak na slobodu jer Uskok do danas nije podnio zahtjev da mu se istražni zatvor produlji. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je pak žalbe na rješenje kojim je Peteku istražni zatvor na još mjesec dana produljen 17. prosinca.

Petekov odvjetnik Veljko Miljević tražio je u žalbi ukidanje istražnog zatvora, dok je Uskok žalbom predlagao da se prvoosumnjičenom u ovoj korupcijskog aferi istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a ne samo kako ne bi utjecao na svjedoke.

Podsjetimo, Županijski sud napravio je pogrešku na početku procesa protiv njega. 

>> Zbog greške zagrebačkog suda mogao bi propasti cijeli proces protiv Kreše Peteka

Pogrešku je utvrdio Ustavni sud, a radi se o tomu da Peteku nije omogućeno da se očituje o žalbi Uskoka na odluku kojom mu je određen istražni zatvor. Nije ni pozvan na sjednicu izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je o toj žalbi odlučivalo.

Riječ je o zagarantiranom pravu prema kojem svaki okrivljenik mora imati jednaki tretman na sudu kao i predstavnici državnog odvjetništva, u ovom slučaju Uskok. 

Pročitajte više