Podzakonski propisi s prekršajnim sankcijama na snazi još gotovo godinu dana

VLADINOM uredbom o izmjeni Zakona o prekršajima do 30. rujna iduće godine produljen je rok važenja podzakonskih propisa kojima su propisani prekršaji i prekršajne sankcije.

Vladina uredba objavljena je krajem prošlog mjeseca kada je i stupila na snagu.

Nakon donošenja Zakona o prekršajima u srpnju prošle godine, po kojemu prekršaji i sankcije, sukladno europskim standardima, ne bi smjeli više biti regulirani podzakonskim propisima, te je propise u roku od šest mjeseci trebalo uskladiti s novim prekršajnim zakonom.

Na dan početka primjene Zakona o prekršajima, 1. listopada prošle godine, Vlada je tražila njegovu izmjenu kako bi se produžio rok važenje njezinih uredbi i pravilnika ministarstava. Taj je zahtjev usvojen, pa su podzakonski propisane prekršajne sankcije ostale na snazi do kraja ove godine.

U Ministarstvu pravosuđa doznaje se kako ni to nije bilo dovoljno da bi se sve prekršajne sankcije pretočile u zakone, pa je Vlada uredbom produžila taj rok do 30. rujna iduće godine.

Najviše podzakonskih propisa koji još ostaju na snazi je iz nadležnosti ministarstava unutarnjih poslova, zaštite okoliša, te prometa i veza.

Neke pokušaja da se prekršajne sankcije iz pravilnika, osobito iz nadležnosti MUP-a, pretoče u zakone zaustavio je i Sabor jer primjerice nije donio Zakon o sigurnosti u cestovnom prometu.

Nezadovoljna novim Zakonom o prekršajima pravna je struka predlagala odgodu njegove primjene upravo zbog dvojnosti prekršajnih propisa i kažnjavanja po novom zakonu i starim pravilnicima.

Pročitajte više