Pogledajte kako izraelski vojnik pleše oko zarobljene i nemoćne Palestinke

IZRAELSKA vojska danas je objavila kako je pokrenula istragu vezanu za snimku koja se pojavila na YouTubeu, a na kojoj izraelski vojnik pleše oko zavezane palestinske zarobljenice.

To je samo posljednji incident koji je povezan s izraelskom vojskom. Ovog ljeta je bivša izraelska vojnikinja na internet stavila slike na kojima pozira uz zarobljenog Palestinca. Fotografije i njezina loša obrana istih izazvale su val kritika na račun izraelske vojske.

Još nije poznato od kada datira posljednja snimka, ali se čini da je na internet postavljena 2008. godine. Snimka je jučer prikazana na izraelskom Channelu 10 te se na njoj vidi muškarac obučen u uniformu izraelske vojske kako pleše oko žene koja ima povez oko očiju.

"Odvratna ilustracija bolesnog i neprijateljskog mentaliteta izraelskih vojnika"

Izraelska vojska je u priopćenju izjavila kako je otvorila istragu o snimci te da se trudi smanjiti broj takvih oblika ponašanja preko naputaka vojnicima, naredbi časnicima i kaznama kada su one potrebne. "To su izolirani slučajevi koji u cjelini ne predstavljaju izraelsku vojsku", stoji u priopćenju, piše CNN.

Glasnogovornik u Palestinskoj upravi Ghassan Khatib je kazao da je snimka "odvratna ilustracija bolesnog i neprijateljskog mentaliteta izraelskih vojnika koji služe kao okupatori na palestinskom teritoriju". "Treba podsjetiti cijeli svijet da je došlo vrijeme za prekid ove nezakonite okupacije kojim bi se omogućilo Palestincima njihovo osnovno pravo na slobodu", kazao je Khatib.

Pročitajte više