Pogledajte kako šef HGK bježi po ulici od Indexovih pitanja o cijepljenju i BMW-u

Screenshot: Index

PREDSJEDNIK Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koristi automobil BMW serije 5 s 340 konjskih snaga koji s dodatnom opremom vrijedi gotovo milijun kuna, doznaju Index Istrage. Kako smo provjerili, automobil je nabavila Hrvatska gospodarska komora i to putem leasinga.

Iz HGK je popodne došao odgovor u kojem su kazali da će automobil u konačnici platiti 600.000 kuna.

"Službeni automobil HGK je iz 2018. godine. Auto je u vlasništvu leasing kuće, a rata na period od 48 mjeseci iznosi 1668 eura, što je 400 tisuća manje od vrijednosti koju ste naveli", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Hrvatske gospodarske komore na upit o luksuznom BMW-u koji koristi predsjednik te institucije Luka Burilović.

Time nisu demantirali vrijednost automobila već su samo kazali koliko će ga platiti. Uz to, Naglasimo kako su iz HGK prije dva dana na naš službeni upit o tome je li se Luka Burilović cijepio protiv koronavirusa odgovorili negativno, da bi se na kraju ipak ispostavilo da se Burilović cijepio preko reda. Upravo zbog ovog iskustva od HGK smo zatražili sve račune za automobil.

Večeras smo o tome željeli upitati samog Burilovića i to nakon sjednice Savjeta sveučilišta kojoj je on predsjednik, a koja je trajala gotovo sedam sati. Nakon sedam sati, tijekom kojih su novinari bili na hladnoj ulici, Burilović je govorio o zaključcima Savjeta.

Naprasno napustio presicu

O automobilu i cijepljenju nije bio toliko rječit.

Indexov novinar pitao ga je o BMW-u koji vozi, a koji mu je osigurala HGK.

"To je potpuno netočna informacija. Jako ste fulali. Ja to vozim, ali on nije te vrijednosti, niti blizu", kaže Burilović na pitanje Indexovog novinara. Iz HGK su nam, posjetimo, kazali da automobil služi i za visoke dužnosnike i gospodarstvenike iz inozemstva.

Burilović je još jednom rekao da automobil ne košta milijun kuna.

"Kako možete napisati nešto što ne odgovara istini. Auto je na najam, nemamo račune. Nismo ga platili. A njegova vrijednost, nemojte tako iznositi. Ne znam što više trebate dokazati protiv mene i što tražite", kaže Burilović.

"Jučer sam otkrio bolesti, dokle to ide. Je li vama neugodno", kazao je Burilović.

Nakon upita o cijepljenju preko reda, Burilović je naprasno otišao. Indexov novinar pokušao ga je uhvatiti da bi dobio odgovore na pitanja koja su od javnog interesa - zašto vozi luksuzni BMW, zašto je nabavljen te gdje i kako se cijepio preko reda.

No Burilović je otišao. Pokušali smo od njega saznati i o njegovom ratnom putu te o invalidnosti na koju se jučer pozivao. No, nismo dobili puno.

Kako je to izgledalo, pogledajte u snimci.

Pročitajte više