KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

VIDEO Pogledajte kako Stožer objašnjava 16 mrtvih staraca u splitskom Domu

Foto: Pool

MINISTAR zdravstva Vili Beroš i ministrica socijalne politike Vesna Bedeković predstavili su objedinjeno izvješće inspekcija svojih ministarstava u Domu za starije i nemoćne u Splitu, po kojem nije bilo propusta u postupanju zdravstvenih djelatnika, a radnici i korisnici doma pridržavali su se epidemioloških uputa.

No, dodao je Beroš, obaviješteni su da se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu izuzima određena dokumentacija te se vode izvidi i postupanja u samom domu.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da su korisnici doma deset dana imali temperaturu i da je odjednom 50 korisnika i djelatnika postalo pozitivno na virus, Bedeković je odgovorila kako je nadzorom utvrđeno da nije bilo propusta u postupanju osoblja doma.

Capak je dodatno pojasnio da je riječ o ustanovi gdje su smješteni brojni teško bolesni nepokretni korisnici, kod kojih se temperatura kao simptom pojavljuje vrlo često. Sama provjera katetera je vrlo često uzrok povišene temperature.

"Sve ih je pregledala liječnica koja tamo radi i dodijeljena im je terapija, većina njih dobila je antibiotik, što znači da su bili pregledani i da im je bila pružena zdravstvena skrb", rekao je Capak poručivši kako je "lako biti general poslije bitke".

Beroš je rekao da štićenici splitskog doma nisu testirani na covid-19 jer nisu imali značajnije respiratorne probleme te da su oni koji su imali temperaturu imali i urinarne infekcije.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata preminule su još dvije žene iz doma u Splitu, čime je ukupni broj mrtvih štićenika splitskog Doma narastao na 16.

Pročitajte više