Pogledajte obavijesti koje su osvanule u parku u Zagrebu nakon pobune roditelja

Foto: Čitatelj Indexa

DJEČJI park koji je pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio 2016. na križanju Selske ceste i Baštijanove ulice izazvao je negodovanje roditelja. U parku Kate Šoljić, koji je ime dobio po majci koja je u Domovinskom ratu izgubila četiri sina, svakodnevno bude i po 200 djece, no roditelji tvrde da je opasan zbog mnogih ozljeda koje su djeca zadobila otkako je otvoren.

 

>> VIDEO I FOTO Ovo je jedan od najnovijih parkova u Zagrebu. Izgleda očajno i opasno

Pokrenuli su peticiju kojom traže uklanjanje tribina, koševa, nadstrešnica i metalnih mreža koje se isprepliću s antistresnom podlogom na tlu. Peticiju je zasad potpisalo gotovo 600 roditelja. Nakon što je Index objavio članak o opasnom parku, u njemu su osvanule obavijesti na kojima piše da se iz sigurnosnih razloga ne bi trebalo koristiti zamotane elemente dječjeg igrališta. Evo kako to izgleda:

Roditelji: Park je opasan

"Ovaj park je opasno mjesto za djecu koja ga koriste. Oštre metalne klupe, metalne kante za otpad te kompletne tribine su napravljene od šuplje metalne mreže. Svaki element je postavljen iz estetskih razloga, jer funkcionalnost ne postoji kada govorimo o metalnoj šupljoj nadstrešnici koja ne štiti od sunca, a kamoli od kiše. Nadalje, tribine napravljene od metalne mreže su izrazito opasne, neudobne te im jednostavno nije mjesto u dječjem parku", pišu roditelji u peticiji. Imaju nekoliko zahtjeva.

"Ozljede u parku su učestale te zahtijevamo promjene radi sigurnosti naše djece. Zahtijevamo uklanjanje tribina napravljenih od metalnih mreža, uklanjanje metalnih mreža koji se isprepleću s antistresnom podlogom na podu, metalnih klupa, metalnih kanti za otpad te metalnih nadstrešnica.

Ozljede u ovom parku nisu uobičajene dječje ozljede koje su mogu i znaju događati na igralištima. Ozljede pri padu na metalne konstrukcije su u većim razmjerima jer upravo isti materijal nije adekvatan, siguran niti dozvoljen u dječjim igralištima na način na koji je isti upotrijebljen", napominju roditelji.

Pročitajte više