Pogledajte ovo ludilo: Hrvatska novac EU-a dijeli onima koji najbrže kliknu

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Foto: Dusko Jarmaz/Pixsell/123rf

HRVATSKA je jedna od najlošijih zemalja po korištenju EU fondova, što i ne čudi s obzirom na to da su natječaji organizirani kao nagradna igra - tko prvi klikne dobije novac, a ostalima više sreće drugi put.

Posljednji u nizu takvih natječaja bio je onaj za povećanje konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednji poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije, kroz koji se dijelilo oko 53 milijuna kuna, a novac će dobiti oni koji su točno u 11 sati najbrže kliknuli da podnose zahtjev jer se hrvatskoj administraciji ne da zaprimiti sve zahtjeve pa onda napraviti odabir najboljih.

Točno u 11 klikaj, pa ako prođe prođe

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić putem svog Facebook profila pozvala je poduzetnike da joj se jave kako bi zajedno sastavili prigovor na ovakav natječaj.

“Zvali su me poduzetnici koji su se natjecali za sredstva EU fondova kroz natječaj POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI I UČINKOVITOSTI MSP-a KROZ INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE (IKT), ukupne potpore za gospodarstvo od samo 53,2 milijuna kuna, može se razlučiti da je metodom "najbrži prst" država ponovno zakinula poduzetnike. Iako ih je hrvatska administracija i birokracija natjerala da u 11:00:00, poučeni iskustvom da samo oni u prvim sekundama prolaze, budu spremni stisnuti "Podnesi", pa su svi marljivo sjedili i klikali, otvarao im se drugi prozor i onda su čekali da bi im se objavilo kako su predali u 11 sati i 20 sekundi, 38 sekundi, 60 sekundi i nakon minutu i 45 sekundi a svi su Uredno kliknuli u 11:00:00 ili 11:00:01.

Poduzetnici, javite mi se u inbox ako smatrate da ste oštećeni u ovom postupku da zajedno složimo prigovor! Ovo nije način na koji se gospodarstvo treba podupirati, zasigurno nije u redu da se poziv obustavlja nakon pristiglih 200% prijava i to nakon 40 minuta sto je Poziv bio otvoren, jer je sustavu tako lakše, jer ne može obraditi sve te silne pristigle prijave za poboljšanje konkurentnosti hrvatskog poduzetnika, u srpnju 2917 novo zaposlenih službenika u kolovozu 300 novih oglasa za posao! Kako ćemo imati kvalitetno zdravstvo i školstvo kad Poduzetnicima se kaže STOP!


U ranijim natječajima je bilo do 300% alokacije, pa je i to bilo previše prijava jer sustav to ne može ocijeniti u prihvatljivom roku. Znači, ako ste predali projekt nakon određenog vremena i potrošnje alokacije, jer dužnosnici provode takvu politiku, a sustav očigledno ne radi jer poduzetnici klikali u prve dvije sekunde, onda nama ne trebaju dužnosnici i sva sila birokracije i administracije službenika za kreiranje javne politike razvoja gospodarstva, jer sve se svelo na najbrži prst. Možemo jedino zaključiti da poduzetnici trebaju ići u teretanu vježbati prste uz sve ostale vještine koje bi trebali imati!”, napisala je Čikotić.

Hrvatska na dnu po korištenju EU novca

Za proračunsko razdoblje od 2014. do 2020., a danas je 2018. godina, Hrvatskoj je isplaćeno samo 9 posto novca koji smo mogli dobiti.
Službeni podaci Europske unije pokazuju da je Hrvatskoj u tekućem proračunskom razdoblju isplaćeno tek nešto više od milijardu eura, odnosno 9 posto od planiranog iznosa, od 12,7 milijardi eura. Ugovoreno je 43 posto od planiranog iznosa, odnosno 5,5 milijardi eura.

Korištenje EU fondova po zemljama

Pročitajte više