Pogledajte tehnologiju budućnosti: Microsoftov OmniTouch svaku površinu pretvara u touchscreen

NA SIMPOZIJU u Santa Barbari, posvećenom korisničkim sučeljima, istraživači iz Microsoft Researcha predstavili su tehnologiju koja doslovno svaku površinu može pretvoriti u "ekran" osjetljiv na dodir, to jest touchscreen.

Ova je tehnologija nazvana OmniTouch, a u Microsoftu na njoj rade već nekoliko godina, a istraživanje su predvodili Hrvoje Benko i Scott Saponas. OmniTouch kombinira laserske piko projektore i kamere koje mogu detektirati dubinu, slične onima koje se koriste u Kinectu. Kad su kamera i projektor kalibrirani korisnik može koristiti bilo koju površinu kao korisničko sučelje osjetljivo na dodir, objašnjeno je na stranicama Microsoft Researcha.

Za spajanje projicirane slike, prstiju korisnika i detektora pokreta u jedan sustav, brine se posebni softver koji sve to pretvara u sustav kontrola, koje omogućuju pisanje slova na tipkovnici, crtanje, igranje i slične stvari za koje smo do sada koristili tipkovnice, miševe ili ekrane osjetljive na dodir.

Hrvoje Benko, koji radi unutar skupine Natural Interaction Research u Microsoftu, navodi kako ovom tehnologijom žele iskoristiti iznimno veliku površinu koju im pruža stvarni svijet. Uređaj u trenutnoj fazi izgleda malo nezgrapno, jer se mora montirati na rame, ali će se s vremenom sigurno postići napredak u pogledu praktičnosti upotrebe. Kako to otprilike izgleda možete vidjeti u videu.

Pročitajte više