Pogledajte trenutak kad su manijaka s Novog Zelanda doveli u sudnicu

Screenshot: TVNZ

BRENTON Tarrant je u petak upao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pobio najmanje 49 ljudi. U ubilački pohod, koji je prenosio uživo na Facebooku, krenuo je naoružan s dvije sačmarice i dvije poluautomatske puške. 

Tarrant je jučer na novozelandskom sudu optužen za ubojstva. Smijao se prilikom dovođenja u sudnicu.

 

Na snimci su se mogle čuti četničke pjesme iz devedesetih godina, a na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Srbije i Crne Gore. U 2016. i 2017. bio je i u Hrvatskoj.

28-godišnji Australac bio je rasist i zagovornik bjelačke nadmoći koji se otvoreno divio Andersu Breiviku, Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba. 

Divio se Breiviku

Istraga će pokazati koji su bili točni razlozi napada i što se sve krilo u glavi napadača. Motivi bi se mogli naći u manifestu koji je objavio dan prije pokolja.

U manifestu na 73 stranice objašnjava zašto se baš odlučio napasti ljude u džamijama. Također, ne krije svoje divljenje prema Andersu Breiviku, Norvežaninu koji je 2011. godine ubio 77 osoba.

On mu je, piše u manifestu, najveća inspiracija. Nazivao ga je vitezom. A vitezom ga, piše Daily Mail, naziva zbog divljenja vitezovima templarima iz 12. stoljeća. Njima se i Breivik divio.

"Pročitao sam tekstove Dylanna Roofa i mnogih drugih, ali me uistinu inspirirao samo Justiciar Breivik", napisao je.

Teroristički čin koji je počinio najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu.
 

Pročitajte više