Pogodovanje ili veća skrb za turiste? Nakić želi dozvoliti otvaranje 100 novih ljekarni: "Već sad ih je 300 viška"

Foto: Shutterstock, FAH

HRVATSKI ljekarnici su na nogama nakon što su saznali da je tehnički ministar zdravlja Dario Nakić pokušao progurati Pravilnik kojim bi se omogućilo otvaranje novih ljekarni u turističkim mjestima. Pri tom nije kontaktirao struku jer da je, saznao bi, kažu nam ljekarnici, da u Hrvatskoj već sad ima 300 ljekarni viška pa se postavlja pitanje kome je ministar planirao pogodovati.


Ljekarnici su stoga zatražili hitan sastanak s Nakićem koji je održan te su zasad uspjeli stopirati provođenje ovog Pravilnika, iako to nije konačna odluka.

Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, Mate Portolan u razgovoru za Index kazao je kako su na sastanku s Nakićem, osim njega sudjelovali i predstavnici HGK, Udruge veledrogerija i HUP.ova udruga ljekarnika te su uspjeli zasad dogovoriti s Nakićem da povuče sporni Pravilnik, koji bi tvrdi doveo u opstojnost postojeće ljekarne jer ako bi se otvarale nove, moglo bi doći do zatvaranja starih, pa sve skupa tvrdi, nema logike.

Na tržištu nema dovoljno magistara farmacije

"Ministar je pristao da se osnuje Povjerenstvo za strategiju ljekarništva koje bi trebalo napraviti analizu postojeće mreže i dati svoje mišljenje. Tako da smo uspjeli stopirati Pravilnik kojim bi se ugrozile i sve državne i postojeće ljekarne u turističkim mjestima.

Već sad postoji dovoljno velika i razvijena mreža ljekarni pa imamo 300 ljekarni viška, a Nakić je Pravilnikom planirao da se omogući otvaranje novih, ondje gdje se povećava broj turističkih noćenja. Kao prvo temelj za otvaranje ljekarni sigurno ne može biti broj noćenja jer to nije zakonom utvrđeno mjerilo temeljem kojeg bi se moglo određivati treba li se povećavati broj ljekarni.

Kao drugo na samom tržištu nema dovoljno magistara farmacije da bi se otvorilo dodatnih 100-ak ljekarni. Tržište je zaokruženo i svako novo otvaranje bi ugrozilo postojeće ljekarne, pogotovo one u manjim turističkim mjestima gdje je usred sezone skok u obimu posla, dok ostatak godine ima daleko manje posla, a ljekarna treba nekako opstati, plaćati zaposlenike. Upravo ljeti ljekarne u tim turističkim mjestima više zarade pa se mogu pokriti zimi.

Izmjenom Pravilnika došlo bi do zatvaranja drugih i ne vidimo smisla da se ide u rušenje same mreže", rekao je Portolan.

"Ministar kaže da je pod pritiscima"

Na pitanje zbog čega onda ministar želi ići s Pravilnikom i radi li se tu o pogodovanju nekome, Portolan je kazao kako ne vidi drugu svrhu.

"Mi smo odmah otvoreno rekli ministru da ne vidimo zašto bi to radio, osim ako se nekome želi omogućiti otvorenje ljekarni mimo svih zakonskih kriterija", rekao je Portolan.

Na pitanje kakvo im je ministar dao objašnjenje, kaže nam kako je Nakić rekao da je on pod raznim pritiscima za donošenje takvog Pravilnika.

"Da se razumijemo, da negdje postoji potreba za ljekarnom, naravno da bi to podržali. No evo primjer Medulina koji ima oko 6000 stanovnika, a jedna ljekarna ide na 5000 stanovnika, no oni ih imaju čak 4. I sad bi se Pravilnikom mogle otvoriti još neke. Ista je situacija i kod Rovinja, Opatije, Zadra. Ono što moram naglasiti je i da struka nije bila kontaktirana vezano za donošenje Pravilnika", rekao nam je Portolan.

A za Pravilnik su ljekarnici doznali nakon što je objavljen na stranici e-savjetovanje 1. srpnja ove godine.

U Ministarstvu zdravlja ovaj Pravilnik i potrebu za većim brojem ljekarni opravdavaju velikim brojem turističkih noćenja, dodajući kako je to jedini razlog za novim Pravilnikom.

Ministarstvo zdravlja: Ne postoje drugi razlozi

"U 28 zemalja Europske unije broj noćenja dosegnuo je prošle godine novi rekord, a Hrvatska je među zemljama s najvećim rastom broja noćenja i najvećim udjelom inozemnih gostiju, prema izvješću Europskog ureda za statistiku za 2015. godinu, objavljenom 2016. godine.

Prošle je godine u 28 zemalja EU prema raspoloživim podacima Eurostata zabilježeno rekordnih 2,8 milijardi turističkih noćenja, 3,2 posto više nego u godini ranije. Njihov broj kontinuirano raste od 2009., poduprt u prvom redu većim brojem noćenja inozemnih gostiju, ističe se u izvješću.

Hrvatska je prema Eurostatu u 2015. zabilježila ukupno 71,3 milijuna noćenja, od čega 65,7 milijuna otpada na inozemne goste, a preostalih 5,6 milijuna na one domaće. Ukupan broj noćenja uvećan je za 7,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime se Hrvatska svrstala među zemlje s najizrazitijim povećanjem broja turističkih noćenja u odnosu na 2014. godinu.


S obzirom na navedene trendove ocijenjeno je da je potrebno omogućiti još veću dostupnost ljekarničke skrbi na područjima koja ostvaruju izuzetno veliki broj turističkih noćenja te je slijedom navedenog predložena dopuna kriterija za osnivanje ljekarni gdje se dopuštena udaljenost između ljekarni (u turističkim mjestima) smanjuje s 500 metara na 300 metara.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne je završeno 18. srpnja 2016. godine", stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Ministarstva zdravlja.

"Ovime bi se mogla otvoriti nova radna mjesta"

U Ministarstvu također ističu kako su u razgovorima i sastancima s predstavnicima Hrvatske ljekarničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca dogovorili formiranje radne skupine radi definiranja konačnog prijedloga teksta navedenog Pravilnika prije konačnog donošenja istog.

Tako navode da radna skupina trenutno radi na donošenju prijedloga konačnog izgleda Pravilnika te će po završetku, ističu, javnost biti pravodobno informirana.


"Osim navedenih razloga ne postoje drugi razlozi zbog kojih se odlučilo izmijeniti imenovani Pravilnik, također, bitno je spomenuti kako se ovdje radi samo o mogućnosti otvaranja novih ljekarni za koje će svaki pojedini investitor sam analizirati isplativost otvaranja dodatnih ljekarni u pojedinom području.

Dakle, radi se se samo o otvaranju mogućnosti u smislu koje su glavni motivi bili povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste te mogućnost unutar koje se otvaraju nova radna mjesta što je svakako uvijek prioritet", odgovorili su nam u Ministarstvu.

Evo što kaže HZZO

Za mišljenje o pravilniku pitali smo i HZZO gdje su nam rekli kako je u tijeku izdavanje njihovog mišljenja o prijedlogu Pravilnika o izmjeni Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne.

Ističu kako je riječ o pravilniku Ministarstva zdravlja, te da HZZO ima zakonsku mogućnost dati svoje mišljenje o prijedlogu, iako isto nije obvezujuće za Ministarstvo zdravlja.

"HZZO plaća ljekarnama izdavanje propisanih lijekova, te broj ljekarna ne utječe na povećanje troškova za lijekove, ali poboljšava dostupnost usluge osiguranim osobama HZZO-a", odgovorili su nam u HZZO-u.

Pročitajte više