Pojačavaju se socijalne napetosti u BiH

NAJVAŽNIJE prometnice na području Federacije Bosne i Hercegovine, uključujući i tri granična prijelaza prema Hrvatskoj, ponovo su u srijedu blokirali članovi hrvatskih udruga stradalnika i dragovoljaca Domnovinskog rata dok je glavni grad Sarajevo bio paraliziran gotovo dva sata zbog provjednog okupljanja radnika nekoliko poduzeća koja se nalaze pred stečajem.

Od 10 do 13 sati hrvatski sudionici Domovinskog rata u BiH i članovi njihovih obitelji ponovo su tražili da im se isplate invalidnine i ostala primanja. Federalna Vlada odbija isplatiti bilo kakva primanja sve dok se u Sarajevo ne dostave popisi korisnika proračunskih sredstava. Resorna ministrica Suada Hadžović već je zatražila da financijska policija obavi provjeru dostupnih popisa i utvrdi postoje li dvostruki korisnici, što vlasti županija s hrvatskom većinom opovrgavaju.

Rješenje spora nije ni na vidiku a Ured Visokog predstavnika (OHR) pružio je potporu naporima federalnih vlasti da ustroje cjelovitu evidenciju rashoda sredstava koja se izdvajaju kao pomoć ratnim vojnim veteranima i članovima obitelji poginulih.

Pripadnici HVIDRA-e te ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata najavili su kako će od četvrtka započeti s još masovnijim i ozbiljnijim prosvjedima te da će prometnice biti blokirane 24 sata. Ispune li se takve prijetnje, prometni bi kolaps mogao zagušiti sve gospodarske aktivnosti u BiH.

Vlasti u Sarajevu istodobno moraju rješavati probleme posrnulog gospodarstva. Nakon štrajkova u Tuzli i Bihaću, radnici tvornica čija je propast sve izvjesnija počeli su prosvjedovati i na ulicama Sarajeva. U srijedu je nekoliko stotina radnika tvornica ´Alhos´, ´Simes´ te ´Sarajevske mljekare´ blokiralo glavno raskrižje u neposrednoj blizini sjedišta državnih tijela vlasti BiH.

Tvornica mesnih prerađevina (Simes) te Mljekara na rubu su stečaja jer do sada nije uspio niti jedan pokušaj njihove privatizacije dok je tekstilna tvornica ´Alhos´ suočena s istom opasnošću ali iz drugih razloga - njena privatizacija obavljena je praktično bezvrijednim certifikatima, izostala su ozbiljnija ulaganja a radnici su već mjesecima bez pravog posla.

Pravi val stečajeva Bosnu i Hercegovinu očekuje već od početka naredne godine. Prema prognozama samo u Republici Srpskoj stupanje na snagu novog zakona o stečaju ostavit će na ulici najmanje 70 tisuća radnika a vrata će definitivno morati zatvoriti i većina tvornica u Federaciji BiH privatiziranih bez ikakvih ulaganja.

Statistički pokazatelji govore kako je stopa nezaposlenosti u BiH već sada oko 40 posto te da njeno posrnulo gospodarstvo sve teže nosi teret vanjskotrgovinskog deficita koji bi do kraja godine mogao biti i veći od 3,5 milijardi eura.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown u utorak je upozorio zatsupnike u Parlamentu BiH kako sliedi brzi gospodarski krah njihove zemlje ne poduzmu li se odmah nužne reformske mjere koje će omogućiti veća inozemna ulaganja i porast izvoza.

Pročitajte više