Pokopan šef Cosa Nostre. Što će se dogoditi s carstvom koje je izgradio?

Foto: EPA

SICILIJANSKI mafijaški šef Matteo Messina Denaro, kojeg mnogi smatraju posljednjim kumom te vrste, pokopan je jučer na privatnom sprovodu u Castelvetranu na Siciliji. Međutim, on neće biti posljednji vođa najpoznatije talijanske mafijaške organizacije.

Messina Denaro će vjerojatno ostati zapamćen po svom krvavom nasljeđu jer je osuđen na 20 doživotnih robija u odsutnosti za ubojstva 26 žrtava. Među njegovim žrtvama je i Nicola Consales, koji je vodio hotel na plaži na Siciliji. Messina Denaro ga je ubio nakon što je ovaj koketirao s djevojkom na koju je mafijaš bacio oko. 

Osuđen je i za ubojstvo Antonelle Bonomo, trudne supruge suparničkog šefa koja se ispriječila na putu. Ubio je i Giuseppea Di Mattea, 12-godišnjeg sina odmetnika, koji je držan kao taoc i mučen 779 dana prije nego što je otopljen u kiselini. Odgovoran je i za stradavanje sudaca Paola Borsellina i Giovannia Falconea, čiji su automobili razneseni bombama. 

"Završava jedno doba Cosa Nostre"

Ipak, kad je Messina Denaro, poznat i kao Diabolik, položen u raskošni mramorni obiteljski mauzolej, jedino su spominjana imena potencijalnih nasljednika. Talijanski antimafijaški istražitelji slažu se oko četiri ili pet mogućih imena. 

Jedan od kandidata je Giovanni Motisi, 64-godišnji šef iz Palerma s nadimkom "u pacchiuni" ili "debeli tip". Motisi je radio kao ubojica Tota Riine, pokojnog ''capo di tutti capija'' sicilijanske mafije. On je u bijegu od 1998. nakon što je osuđen za niz ubojstava, uključujući i ubojstva dva policajca.

Spominje se i Stefano Fidanzati, 70-godišnji kralj droge, za kojeg bivši tužitelj protiv mafije Pietro Grasso sugerira da ima dobre šanse za posao. Šanse ima i 49-godišnji Giuseppe Auteri, poznat kao "Vassoio" ili "pladanj", koji je bio blizak suradnik Messine Denara dok se ovaj godinama skrivao. 

"Smrću Mattea Messine Denara završava život pun nasilja, zavjera i misterija. Završava i jedno doba Cosa Nostre, ali ne i sama Cosa Nostra. Cosa Nostra se mijenja, razvija, transformira, ali ostaje glavna prepreka za Siciliju i Italiju oslobođenu jarma nasilja, ucjena i siromaštva", kazao je Grasso za CNN

Bio vrlo kritičan prema Crkvi

Prije Messine Denara, Salvatore "Toto" Riina vodio je najkrvaviju eru legendarne povijesti sicilijanske mafije i osobno je izabrao Messinu Denara da izvrši neke od njegovih najkrvavijih zločina, uključujući ubojstvo antimafijaških sudaca. Upravo je ta putanja dovela Messinu Denara do vrha 2016. godine. 

Kao i svim mafijaškim bosovima u Italiji, Messini Denaru je uskraćen javni sprovod, iako je on bio taj koji je izbjegavao crkvu. Jednom je u šifriranoj poruci napisao da želi odbaciti "svako vjersko slavlje jer ga čine nečisti ljudi koji žive u mržnji i grijehu", navodi se u dosjeu koji je prikupila talijanska jedinica za borbu protiv mafije.

Messina Denaro, unatoč nizu zločina za koje je sam odgovoran, bio je vrlo kritičan prema Katoličkoj crkvi zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem svećenika. "Nisu oni koji se proglašavaju Božjim vojnicima ti koji mogu odlučiti i pogubiti moje beživotno tijelo. Bog će mi biti sudac", stoji u poruci koju je jedinica pronašla u njegovom skrovištu u Campobello di Mazari.

Tijelo položeno pokraj tijela njegovog oca mafijaša

Nakon što je obdukcija otkrila da je umro "prirodnom smrću" povezanom s njegovom borbom protiv raka debelog crijeva, njegov je kovčeg prevezen u blindiranom policijskom kombiju iz Abruzza u Kalabriju. Kad je tijelo konačno stiglo na Siciliju, prebačeno je u kovčeg od cedrovine koji je Messina Denaro očito tražio u svojim posljednjim željama, a zatim premješteno u mrtvačka kola sa širokim prozorima.

Jučer, nedugo nakon 8 sati ujutro, mrtvačka su kola ispraćena sporednim ulicama njegova rodnog grada kako bi se izbjegao bilo kakav privid povorke. Međutim, promatrači su se nanizali ulicama koje vode do groblja, fotografirajući sprovod. Policija je jučer ujutro u 6 sati zabranila ulazak na groblje svima osim uže obitelji i blokirala sve ulaze, iako je uz cestu bilo cvijeća.

Unutar obiteljske kapele njegovo je tijelo položeno pokraj tijela njegova oca mafijaša, Don Ciccia Messine Denara. Bila je to ista kapelica koju je prije osluškivala policija kad se mladi Messina Denaro skrivao, budući da su se obitelj i suradnici mogli osjećati sigurnima razgovarajući tamo o poslu. 

Članovi obitelji kasnije su otkrili labave žice od prislušnih uređaja i prijavili bubu policiji, prema policijskom izvješću o incidentu. Privatni ukop trajao je sat vremena, a policija je cijeli dan držala groblje zatvorenim i čuvanim.

Pročitajte više