Pokrenut prekršajni postupak protiv SSM-a, Sindikat pomoraca traži oduzimanje dozvole

U SINDIKATU pomoraca Hrvatske smatraju kako zbog niza propusta na štetu pomoraca splitskom Ship Managmentu treba odmah oduzeti dozvolu za rad.

Ne slažu se s odlukom Ministarstva mora da Ship Managmentu treba dati dodatni rok za ispravljanje nepravilnosti. Ministarstvu su iz Sindikata dostavili dokaze da je Ship Managment na uvid dostavljao nevaljale osobne ugovore pomoraca.

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro je kazao da su od listopada prošle godine Ministarstvu mora uputili 20-ak zahtjeva za intervenciju u SSM. Od tada je Ministarstvo obavilo dva nadzora.

Pokrenut prekršajni postupak

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priopćeno je da je protiv SSM-a pokrenut prekršajni postupak. Djelatnici ministarstva su zajedno s inspektorima Državnog inspektorata te uz stručnu pomoć predstavnika Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) obavili inspekcijski nadzor nad navedenom tvrtkom kao ovlaštenim posrednikom za zapošljavanje pomoraca.

Nadzorom je utvrđeno da su točni navodi iz žalbi hrvatskih pomoraca, ali i da su neki pomorci ukrcavani bez važećih ugovora o radu. Nadalje, utvrđeno je da je ugovore o radu s pomorcima zaključivao SSM kao posrednik, a ne sam poslodavac, što nije u skladu s propisima te je SSM-u Ministarstvo naložilo otklanjanje ovih ozbiljnih nedostataka.

Zbog navedenih nedostataka Ministarstvo je pokrenulo prekršajni postupak protiv SSM-a Povjerenstvu za prekršaje nadležne lučke kapetanije. Prema Pomorskom zakoniku, ako se utvrdi prekršaj, predviđene su novčane kazne od 40 do 150 tisuća kuna za pravnu, te za odgovornu osobu od 4 do 15 tisuća kuna.

Pročitajte više