Pokrenuta istraga protiv Banožića

Foto: Armin Durgut, Davor Javorović/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima objavilo je danas da je 22. prosinca pokrenulo istragu protiv bivšeg ministra Marija Banožića, koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnjak.

"Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona, a navedeno je rješenje 22. prosinca 2023. upućeno okrivljeniku te je 2. siječnja 2024. zaprimljena potvrda da ga je okrivljenik uredno zaprimio slijedom čega su se stekli uvjeti za objavu priopćenja, s obzirom na više zaprimljenih upita novinara.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 44-godišnjak 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati kod Vinkovaca, upravljao osobnim automobilom marke Nissan lijevom prometnom trakom II. dionice državne ceste broj 55 u smjeru Županje, protivno odredbama čl. 46. st. 1., 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, lakomisleno smatrajući da do štetnih posljedica neće doći. Osnovano se sumnja da je uslijed brzine neprilagođene osobini ceste, zavoju u desno te smanjenoj vidljivosti zbog magle i preglednosti uslijed skupa vozila počeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) ne vodeći računa da bi ovu radnju mogao sigurno izvesti te nije obratio pozornost na druga vozila na kolniku. Uslijed navedenog je došlo do udara osobnog vozila u prednji dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera te je 40-godišnji vozač tog teretnog (kombi) vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda.

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima provest će tijekom istrage dokazne radnje ispitivanja svjedoka i provesti potrebna vještačenja", objavljeno je na stranicama DORH-a.

Banožića policija ispitala u strogo kontroliranim uvjetima, branili korištenje lifta

Telegram je saznao iz izvora bliskih PU vukovarsko-srijemskoj da je Banožić 29. studenog dao iskaz navodno pod posebnim, strogo kontroliranim okolnostima.

Izvor Telegrama tvrdi da se neposredno pred Banožićev dolazak u zgradu Policijske uprave u Vinkovcima djelatnicima branilo korištenje lifta kako bi bivši ministar bez čekanja, i da ga vidi što manje ljudi, mogao odmah ući u dizalo. Navodno su neki policajci negodovali što za odlazak na više katove moraju ići pješice.

Isto se dogodilo kada je Banožić došao na kat na kojem se nalazi policijska soba s kamerama gdje je dao iskaz, govori isti izvor. Službenicima na tom katu je rečeno da neko vrijeme ne izlaze iz ureda.

"Željelo se na svaki način osigurati da Banožića vidi što mani broj ljudi, ali i sačuvati ga od mogućih neugodnosti", tvrdi izvor Telegrama.

Sjedio na kavi s bratićem šefa policije koji istražuje njegovu nesreću

1. prosinca je Banožić snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s bratićem šefa PU vukovarsko-srijemske.

Kafić u kojem je bio Banožić nalazi se u neposrednoj blizini njegovog stana. Na fotografiji s njim je Zlatko Zovak Braco, bratić načelnika vukovarsko-srijemske policije Ante Zovka. Zlatko Zovak potvrdio je da je 1. prosinca oko 14:15 sjedio u kafiću s Banožićem.

"S Banožićem sam prijatelj i ne znam zašto vas novinare zanima tko s kim pije kavu", rekao je Zovak za Telegram.

Nije mu oduzeta vozačka

Jutarnji doznaje kako Banožiću nisu određene nikakve mjere opreza pa mu tako nije oduzeta ni vozačka dozvola, a može slobodno i kontaktirati svjedoke nesreće.

Pročitajte više