Pokrenuta istraga protiv odvjetnika Gotovine i Petrača u slučaju krivotvorenja Gotovinine putovnice

BRAĆI Katavić, od kojih je jedan osumnjičen da je 2001. krivotvorio putovnicu haškog bjegunca Ante Gotovine, određen je jednomjesečni pritvor, a protiv njih te odvjetnika Marijana Pedišića i bivšeg zagrebačkog policajca Saliha Fazlića pokrenute su istražne radnje, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Istražni sudac Zdenko Posavec odredio je jednomjesečni pritvor braći Franji i Miroslavu Katavić koje tužilaštvo tereti za posjedovanje sredstava za krivotvorenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a Franju i za krivotvorenje putovnice za potrebe odbjeglog generala Ante Gotovine.

Šefica Istražnog odjela Mirjana Rigljan potvrdila je novinarima da je policija za poticanje na krivotvorenje Gotovinine putovnice kazneno prijavila bivšeg policajca PU zagrebačke Saliha Fazlića i zagrebačkog odvjetnika Marijana Pedišića, o čemu su mediji protekli vikend nagađali.

Protiv sve četvorice provest će se istražne radnje, nakon čega tužiteljstvo treba odlučiti o daljnjim koracima.

Braću Katavić je, inače, već u petak ispitao dežurni istražni sudac, te su tom prilikom obojica negirala krivnju. Miroslav je iznio obranu, dok se Franjo branio šutnjom.

Sudac Posavec, kome je u međuvremenu spis dodijeljen, u daljnjem će postupku ispitati Pedišića, Fazlića i svjedoke, a Katavići će iznijeti obranu ako to budu željeli. Njima je pritvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Franji i zbog opasnosti od ponovnog počinjenja kaznenog djela.

Osumnjičeni odvjetnik Pedišić, koji je jedan od Gotovininih branitelja ali i odvjetnik odbjeglog tajkuna Hrvoja Petrača, za Hinu je izjavio kako s navodnom krivotvorenom putovnicom "nema apsolutno nikakve veze" te kako će se odazvati pozivu suda.

"O svemu ću se detaljnije očitovati u svom iskazu na sudu, nakon što se upoznam s optužbama koje mi se stavljaju na teret", kazao je.

Neslužbeno se doznaje da je Fazlić radio u Policijskoj postaji Centar te u ekipi za očevide i da je umirovljen 2001. Policija sumnja da je Pedišić od njega tražio izradu krivotvorine putovnice za Gotovinu, a da Fazlić za to angažirao Franju Katavića koji je policiji navodno od ranije poznat upravo po krivotvorenju dokumenata.

Pročitajte više