Pokrenuta masovna potraga za počiniteljima napada u Londonu, najmanje 52 mrtva

U EKSPLOZIJAMA bombi u podzemnoj željeznici i gradskim autobusima u četvrtak je u Londonu, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 52-oje ljudi, dok ih je oko 700 ranjeno. Britanske su vlasti pokrenule masovnu potragu za počiniteljima napada, a prva je na popisu sumnjivaca al-Qaida.

Obazirući se napeto oko sebe, korisnici gradskog prijevoza, kojih je manje nego inače, ulaze u postaje podzemne željeznice, u kojoj su u četvrtak odjeknule najmanje četiri eksplozije, i pod sivim nebom strpljivo čekaju autobuse, u kojima je eksplodirala najmanje jedna bomba.

Londonskom podzemnom željeznicom, jednom od najvećih na svijetu, dnevno putuje oko 3 milijuna ljudi, ali je Londonska policijska uprava od korisnika zatražila da promisle je li im stvarno nužno ići na posao.

Jezi pridonosi i činjenica da je u petak ujutro zatvoren niz postaja podzemne željeznice zbog provjere sumnjivih paketa, među kojima i ona na ulici Liverpool, koja je jučer bila poprištem prve eksplozije. Uprava londonskog javnog prijevoza čini sve kako bi osigurala barem privid normalnosti, ali su od 12 linija Tubea, londonske podzemne željeznice, dvije potpuno, a još tri djelomično zatvorene za promet.

Londonska je policija s jednog od mjesta eksplozije u podzemnoj željeznici izvukla još nekoliko tijela poginulih putnika, te je prema posljednjim podacima, od posljedica terorističkog napada poginulo više od 50 osoba.

Australski premijer John Howard rekao je u petak ujutro po lokalnom vremenu da je u napadu na London poginulo najmanje 52 ljudi.

"Posljednje informacije koje imam govore o 52 mrtvih i nekoliko stotina ranjenih. Nažalost, broj mrtvih će vjerojatno još porasti." - rekao je Howard.

Službenici javnog gradskog prijevoza pozvali su građane na budnost tijekom vožnje u metrou i autobusima, a to se posebno odnosi na čuvanje vlastite prtljage, torbica i vrećica. Policija je za građane koji su zabrinuti za svoje bližnje otvorila posebnu telefonsku liniju, te moli da se linijom, zbog zagušenosti, građani koriste samo u hitnim slučajevima.

Britanski ministar unutarnjih poslova Charles Clarke ohrabrio je građane neka danas normalno krenu na posao, a u samom Londonu se očekuje normalan promet podzemne željeznice. Isto vrijedi i za autobusni promet koji će biti ograničen samo na područjima u neposrednoj blizini jučerašnjih eksplozija.

Gradski metro ponovno je otvoren u petak u 6.30, no kako se čini, putnika je bilo malo. Od dvanaest linija londonske podzemne željeznice, sedam bi trebalo normalno funkcionirati, a moguća su i kašnjenja.

Četiri linije koje su pogođene atentatima, radit će djelomično i bit će na nekim mjestima zatvorene, dok bi dvije linije koje su bile meta napada trebale ostati potpuno zatvorene.

Na ulicama je u petak ujutro bilo vrlo malo prolaznika, a na postajama u središtu grada viđeni su malobrojni putnici, dok je policijskih vozila više nego inače.

Pročitajte više