Pokrenuta peticija kojom se traži da se film "Gazda" prikaže na HRT-u

Foto: Gazda

INICIJATIVA udruga i sindikata "Gazdu na HRT!" od Programskog vijeća i v. d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije zatražit će prikazivanje dokumentarnog filma "Gazda" na HRT-u.

Pokrenuli su i peticiju u kojoj pozivaju građane da ih podrže u zahtjevu. Peticiju je dosad potpisalo 1024 ljudi.

"Poštovani,

obraćamo vam se sa zahtjevom za što skorije uvrštavanje dokumentarnog filma “Gazda” redatelja Darija Juričana u program javne televizije.

Dokumentarni film “Gazda” kvalitetno i zanimljivo istražuje društvene i političke procese tranzicije i privatizacije te poslovanje najveće hrvatske korporacije. Budući da ti procesi i danas snažno utječu na živote i sudbine građanki i građana Hrvatske, ovaj film predstavlja iznimno važan dokument čije je prikazivanje nedvojbeno u javnom interesu.

Iako su vodeći filmski distributeri i vlasnici najvećeg broja kinodvorana u Hrvatskoj odbili prikazati film, u programima nezavisnih kina dosad ga je pogledalo već više od 10 000 gledatelja, što je dokaz iznimnog interesa građana. Stoga smatramo kako je obaveza javne televizije prikazati film u terminu koji će omogućiti da bude vidljiv najširoj javnosti u Republici Hrvatskoj, sukladno pravilima HRT-a.

Polazeći od pretpostavke da je u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o svakom političkom utjecaju i komercijalnom interesu, kako je istaknuto u čl. 1. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, i uvažavajući programska načela HRT-a koja nalažu trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informiranje javnosti o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa (čl. 7. Zakona o HRT-u), očekujemo pozitivno rješavanje ovog zahtjeva.

S poštovanjem,

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju / BRID
GONG
Pravo na grad
Savez udruga Klubtura
Zelena akcija
Hrvatska udruga radničkih sindikata / HURS                     
Nezavisni cestarski sindikat                                           
Sindikat Nova solidarnost                                                                  
Sindikat Preporod                                                                
TEHNOS - Strukovni sindikat radnika u HEP-u", stoji u opisu peticije koju možete potpisati ovdje.

Pročitajte više