Pokušali smo organizirati susret hrvatskih povjesničara u četničkom hotelu, evo kako smo prošli

Screenshot: Google Maps

U LUKSUZNOM kvartu Holland park u Londonu nalazi se hotel "Ravna gora" - četnički hotel koji zahvaljujući skupoj lokaciji i jeftinim cijenama noćenja, koje se kreću između 75 i 95 funti, privlači velik broj posjetitelja.

>> Najstariji londonski četnik ima 94 godine, pita se: "Šta radi Pupovac? Već je trebao dići ustanak"

Melita, menadžerica hotela, u hotelu stanuje sa svojim mužem. U London je pobjegla od rata u Jugoslaviji. Kaže kako u hotelu koje je ime dobio po četničkom pokretu noće i Hrvati, a mi smo se odlučili uvjeriti hoće li primiti pomalo provokativnu rezervaciju iz Hrvatske. Vlasnik hotela je Pokret srpskih četinka Ravna gora, a koji, osim ovog, posjeduje još dva hotela.

Tako je broj londonskog četničkog hotela nazvao Hrvoje, izmišljeni student povijesti koji organizira noćenje za londonski susret povjesničara iz Hrvatske i BiH.

"Ravna Gora", nakon nekoliko sekundi javio nam se ženski glas sa druge strane.

Nakon prilično lošeg i šlampavog pokušaja engleskog, kad je čula odakle zovemo, žena s druge strane kratko je rekla "Možete pričati i na hrvatski".

Potom smo kratko ispričali kako u Londonu organiziramo susret hrvatskih povjesničara iz Hrvatske i BiH te da bismo voljeli rezervirati sobe.

"To bi nam bilo u travnju", rekli smo ženi s druge strane.

"A koji je to mjesec", pitala je. Travanj smo izabrali sasvim slučajno.

"Četvrti", rekli smo kratko. Ničim nije odala ikakvu zbunjenost ili zainteresiranost što joj u hotel u travnju dolaze studenti povijesti iz Hrvatske.


Objasnila nam je kakve sobe imaju, koliko se kreću cijene, ali zanimalo ju je kad bi to točno bilo.

"Ne znamo još točno, negdje sredinom travnja", rekli smo.

Onda nas je interesiralo je li imaju možda konferencijsku dvoranu pa da naš susret organiziramo u hotelu Ravna Gora, no ne nude takvu mogućnost.

Pokušali smo onda barem dogovoriti mogućnost organzacije domjenka da se hrvatski povjesničari malo opuste u Hotelu Ravna Gora.

"Što je to", pitala je žena.

"Ručak, mala proslava", kratko smo opisali na što nas je izvijestila da nemaju takvu mogućnost.

Na kraju smo se dogoovrili da ćemo se čuti oko daljnjih detalja. Ženi u četničkom hotelu u Londonu, očito, niti malo nije smetalo što smo iz Hrvatske i što bi u njenom hotelu voljeli organizirati konferenciju o povijesti.

Što bi se reklo, ideologija je ideologija, ali novac je novac.
 

Pročitajte više