Pokvareno meso bilo je u Hrvatskoj, ali su ga ugostitelji povukli iz prometa

Foto: Europski parlament/Eric VIDAL

NAKON što je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio kako povučeno meso iz Poljske nije iz sporne klaonice u kojoj se prerađuje meso bolesnih krava, službeno je to potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede, dok je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva priopćila kako tijekom nadzora u tri ugostiteljska objekta to meso nije zatečeno u prometu jer su ugostitelji po zaprimanju informacija od slovenskih dobavljača vratili sporan proizvod koji su držali na zalihama.

Iz Ministarstva poljoprivrede izvješćuju da je u mesnom proizvodu kebab, sa sadržajem 80 posto junećeg mesa i 20 posto mehanički otkoštenog purećeg mesa, službenim kontrolama u Sloveniji utvrđena prisutnost bakterija salmonele i Escherichije coli. U oba slučaja meso je pristiglo iz Poljske, ali ne iz sporne klaonice.

"Ugostiteljski objekti su pod nadzorom Sanitarne inspekcije"

Ističu kako su putem Sustava žurnog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) zaprimljene dvije obavijesti, jedna se odnosila na tvrtku Alebon, a druga na tvrtku Dunya. 

"Nakon dobivene obavijesti kroz RASFF sustav, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva obišla je ugostiteljske objekte u koje je distribuirana pošiljka s kebabom. Ugostiteljski objekti su pod nadzorom Sanitarne inspekcije, koja je utvrdila da navedeni proizvodi nisu zatečeni u prometu jer su ugostiteljski objekti po zaprimanju informacija od slovenskog dobavljača vratili proizvod koji su imali na zalihama", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva dodaje kako se sporna hrana povlači na temelju pozitivnog nalaza ispitivanja laboratorija Slovenskog veterinarskog nacionalnog instituta. 

"U navedenom slučaju radi se o proizvodima koji se nalaze na tržištu EU-a, te se ne smatraju uvozom već su ugostiteljski objekti proizvod nabavljali direktno od dobavljača iz Slovenije (tržište EU-a). Sanitarna inspekcija provodi redovite inspekcijske nadzore u okviru svoje nadležnosti, vezano za provjeru porijekla i sljedivosti hrane na tržištu Hrvatske", kažu u Sanitarnoj inspekciji.

Tvrtka Alebon na svojoj je internetskoj stranici objavila kako s datumom 7. veljače 2019. povlači proizvode od goveđeg kebaba, različite gramaže, roka valjanosti do 19. prosinca 2019. godine, zbog sumnje na prisutnost Escherichije coli i salmonele, te je pozvala kupce da ne koriste navedeni proizvod. Naveli su kako zbog prisutnosti bakterija i sumnje u prisutnost spoja ketoprofena konzumacija proizvoda može dovesti do probavnih (želučanih i crijevnih) problema.

Pročitajte više