Pokvarila se kupola u Meksičkom zaljevu, još nafte curi u more



DODATNI milijuni litara nafte izlili su se u Meksički zaljev danas nakon što je robotska podmornica udarila u sustav za ventilaciju, što je navelo British Petroleum da makne kupolu koja je dosad prikupljala oko polovicu nafte.

Kad se podmornica sudarila sa sustavom, prirodni plin se počeo uzdizati kroz otvor koji u kupolu šalje toplu vodu da bi spriječio kristale leda da se formiraju unutar nje. Kupola je maknuta i provjerava se jesu li se stvorili kristali. Ne zna se koliko dugo će popravci trajati.

U međuvremenu, drugi sustav na površini i dalje pali naftu. Prije nego što je došlo do problema, kupola je dnevno prikupljala oko 2,8 milijuna litara nafte. Oko 2,4 milijuna nafte je spaljivano.

Nimalo ugodni scenariji

Po trenutno najgorem scenariju, u Meksički zaljev svakodnevno istječe oko 10 milijuna litara nafte. Dosad je u more iscurilo između 260 i 500 milijuna litara otkad je eksplozija 20. travnja na platformi Deepwater Horizon pokrenula najveću naftnu katastrofu u američkoj povijesti.

Administracija Baracka Obame trenutno traži načine za ponovnim uvođenjem šestomjesečnog moratorija na bušenje za naftom u Meksičkom zaljevu koje je ukinuo savezni sudac. Sudac Martin Feldman, kojeg je 1983. postavio Ronald Reagan, jučer je ukinuo Obamin moratorij, rekavši kako je vlada krivo optužila sve tvrtke za propuste BP-a.

Sukob interesa

Problemi su nastali kad se otkrilo da Feldman ima velike uloge u naftaškoj industriji, među ostalim i 15.000 dolara u dionicama Transoceana, jedne od tvrtki u čijem je vlasništvu bio Deepwater Horizon.

Bijela kuća je obećala kako će se odmah žaliti na presudu. Ministarstvo unutarnjih poslova navelo je kako će u roku od sljedećih nekoliko dana izdati novi moratorij, koji će odmah raščistiti stvari.

BP je prošli tjedan kao novog ravnatelja katastrofe postavio izvršnog direktora Boba Dudleyja, koji danas nije želio reći namjerava li tvrtka i dalje bušiti morsko dno nakon što prestane moratorij koji je uvela vlada. Tvrtka će se suzdržati od takvih pothvata dok ne istraži sve uzroke katastrofe.

Britanska tvrtka je također najavila kako je Dudley imenovan ravnateljem nove Organizacije za čišćenje Meksičkog zaljeva, koja je glavna odgovorna za napore čišćenja obale i ostalih naftom pogođenih područja.

Pročitajte više