polaganjem vijenca na spomen-ploču na stadionu nk zagreb i okruglim stolom udruga "branitelji Hrvatske" obilježila 13. obljetnicu prvog postrojavanja zng-a

Polaganjem vijenca na spomenploču na stadionu NK Zagreb te okruglim stolom udruga "Branitelji Hrvatske" obilježila 13. obljetnicu prvog postrojavanja Zbora narodne garde (ZNG). L

Otvorivši okrugli stol u krugu stadiona NK Zagreba, predsjednik Udruge Damir Ćurik rekao je da udruga izražava nezadovoljstvo zbog mjesta na kojem se danas obilježava Dan OSRH, na Jarunu, a ne na mjestu na kojem je Hrvatska vojska prvi put postrojena - stadionu NK Zagreb. Udruga poziva javne osobe da se taj nadnevak i to mjesto ne zaborave, dodao je Ćurik.

Ti povijesni događaji i ovo mjesto ne mogu se zaboraviti, rekao je, dometnuvši. "Ako se tomu doda i ideja da se ovo povijesno mjesto sruši, mi hrvatski branitelji dižemo svoj glas protiv toga."

Jedan od sudionika prvog postrojavanja ZNG-a i umirovljeni brigadir HV-a Dragutin Frančišković je, podsjetivši na okolnosti nastanka ZNG-a, kad je još Hrvatska bila u sastavu SFRJ, naglasio da se nitko tada nije zavaravao da će se SFRJ zbog velikosrpske politike Slobodana Miloševića raspasti na miran način. Optužio je tadašnji hrvatski vrh da od jeseni 1990. do proljeća 1991. nije imao jasnu politku obrane države, da je bilo previše neodlučnosti i lutanja te da pokojni predsjednik Franjo Tuđman nije iskoristio prednosti tadašnje teritorijalne obrane koja je bila legalna republička vojska po zakonima bivšega SFRJ-a.

Umirovljeni general Božo Budimir je kritizirao je odnos Vlade prema Međunarodnom sudu u Haagu te smatra da mu Vlada previše popušta. Taj sud želi izjednačiti žrtvu i napadača, ocijenio je Budimir i dodao da se tom tezom želi isključiti od odgovornosti i tadašnji UNPROFOR u Hrvatskoj. Zauzeo se da se objavi potpuna istina o Domovinskom ratu i odbacio je tvrdnju da je u Domovinskom ratu Hrvatska vojska počinila etničko čišćenje. Rekao je da su pobunjeni Srbi pobjegli iz Hrvatske ne želeći se suočiti ni s porazom ni s odgovornosti za zločine koje su počinili nad Hrvatima.

Savjetnik Predsjednika Republike za vojna pitanja general Petar Stipetić rekao je da je u vrijeme kad se postrojavao ZNG, on (Stipetić) još bio u sastavu tzv. JNA u "Petoj armijskoj oblasti" te gledao prijenos postrojavanja na televiziji. Za ljude iz JNA vi ste bili najgori zločinci, a meni kao Hrvatu nije bilo lako slušati te optužbe, rekao je Stipetić, podsjetivši da je u to vrijeme bio na stalnoj vezi s tadašnjim ministrom obrane Martinom Špegeljem te da je bivšu JNA napustio u rujnu 1991. i pristupio Hrvatskoj vojsci. Ocijenio je da je tadašnja JNA bila dobro organizirana i sastavljena od pripadnika svih naroda bivšeg SFRJ-a, koji su joj pristupili kako bi branili svoje narode od agresije. Kad se pojavila velikosrpska politika u JNA i počeo rat u Sloveniji, uvidjeli su što se događa i počeli su je u velikom broju napuštati pripadnici nesrpskih naroda, rekao je Stipetić.

Današnjem skupu udruge "Branitelji Hrvatske" nazočili su mnogi gosti iz hrvatskoga javnog i političkog života te gosti iz BiH, a zaslužnim pojedincima uručene su plakete i zahvalnice.

(Hina) xaš yaz

Pročitajte više