Polančec o povezivanju s aferom u Podravci: Ne vjerujem u urote, ali nisam niti naivan

POTPREDSJEDNIK Vlade Damir Polančec je zbog činjenice da ga se sve više povezuje s milijunskim aferama uvjeren kako mu netko podmeće: "Činjenica je da u zadnjih nekoliko dana novine vrve aferama koje se vežu uz Podravku i kanaliziraju se prema meni. Ne vjerujem u urote, ali nisam niti naivan. Takve priče obično služe za politička ili osobna razračunavanja. Ako pitate ljude u Koprivnici koji me ne vole, reći će vam da se u Podravci ništa ne može učiniti bez mog znanja. No, to nije nikad bilo tako. Puno manje sam uključen u zbivanja u Podravci nego što to neki žele prikazati. Naravno, konzultira me se kod strateških projekata, i od toga ne bježim. Dolazim iz tog grada i kompanije, logično je da me ponekad traže savjet, ali on je neobvezujući jer Podravka ima menadžment koji je kompetentan".

Naplata preuzimanjem brendova

"Kad sam doznao za taj kreditni aranžman (Podravkin zajam SMS-u u visini od 65 milijuna kuna, op.a.), koji je i meni u tom trenutku izgledao potentan, naravno da sam razgovarao s predsjednikom Uprave Podravke. Tražio sam da se učini sve da posao uspije i da Podravka zaštiti svoja potraživanja. U posljednje vrijeme uprava tvrtke me obavijestila da su ta potraživanja dosta rizična. Prije mjesec i pol ili dva mjeseca sam doznao da SMS ima velikih problema i da će Podravka svoja potraživanja teško naplatiti, iako ima sredstva osiguranja koja su se u trenutku davanja kredita činila logičnima i dovoljnima. Uspostavilo se da su prihodi na računu SMS-a preslabi da bi se zadužnicama moglo nešto učiniti. Zbog toga je preostalo da se kredit naplati preuzimanjem brandova. Koliko to nekome zvučalo čudno, smatram da to i je najveća vrijednost tvrtke SMS", rekao je Polančec u intervjuu za Jutarnji list, dodajući kako će Podravka tako naplatiti dobar dio potraživanja, dok će ostala ići u stečajnu masu jer je stečaj neizbježni scenarij za SMS.

Na upit je li znao za navodni plan da sa 65 milijuna kuna kredita SMS-u menadžeri Podravke sebi kupe dionice kompanije, Polančec, koji je putem menadžerskog ugovora stekao 3.750 dionica Podravke, odgovorio je: "Vjerujem da je Podravkin kredit SMS utrošio na razvoj, kako tvrdi i Mladinić". Polančec je ponovio i kako je često isticao da država treba zadržati svoj udio u Podravci.

"Ugovor s MOL-om nije tajna"

Osvrnuo se i na aferu oko prodaje Ine te je rekao kako ugovor o prodaji udjela MOL-u nije tajan jer je "na sjednici Vlade 24. prosinca 2008. bilo izvješće o pregovorima i najvažnijim elementima dogovorenog novog dioničkog ugovora, isto je dostupno na službenoj web stranici Vlade, i u njemu je objašnjena nova upravljačka struktura u Ini, kao i odnos snaga u Nadzornom odboru, Upravi i Odboru izvršnih direktora". Pregovori Vlade o sklapanju novog ugovora s MOL-om su započeli, podsjetimo, nakon što je 28. listopada 2008. godine isteklo je pet godina u kojima je hrvatska Vlada imala pravo veta na MOL-ovo raspolaganje dionicama Ine.

Pročitajte više