Polančec svjedoči u "velikom Maestru": Matanović je bio bez prijedloga i preopširan

MINISTAR gospodarstva i predsjednik Upravnog odbora Fonda za privatizaciju Damir Polančec danas je svjedočeći u slučaju "veliki Maestro" rekao kako je za sporni slučaj prodaje ciglane Nin saznao iz pisanih i elektronskih medija.

Tvrdi kako je način funkcioniranja Upravnog odbora bio propisan Zakonom o privatizaciji i statutom, piše Jutarnji list. Objasnio je da je u slučajevima u kojima se radilo o iznosima do 10 milijuna kuna odlučivao kolegij Fonda, o onima do 100 milijuna kuna "njegov" Upravni odbor, dok iznad tih iznosa odlučuje Vlada.

Posao sa gradom Porečom sklopljen na Polančecovu preporuku

Po njegovom svjedočenju, nikada se na odboru Fonda nije raspravljalo o ciglani Nin te nije o tom slučaju pričao sa članovima kolegija. U slučaju "veliki Maestro" kao prvooptuženi na optuženičkoj klupi sjedi Josip Matanović koji je u vrijeme spornih poslova bio potpredsjednik Fonda.

U slučaju prodaje zemljišta u Poreču, Polančec tvrdi kako je ono prodano najboljem ponuditelju koji je bio grad Poreč, a nije bitna bila samo cijena. "Tu je grad Poreč dao najpovoljniju ponudu jer se obvezao da će ako mu Vlada ustupi to zemljište izgraditi obilaznicu, pločnik u središtu grada, dječji vrtić i da za to neće tražiti sredstva iz proračuna na što su po zakonu imali pravo. O tome smo razgovarali sa županom Jakovčićem i gradonačelnikom Poreča", rekao je Polančec te dodao kako je taj posao sklopljen na njegovu preporuku.

Matanović je bio preopširan i nije davao konkretne prijedloge

Ministar gospodarstva je o ulozi Josipa Matanovića u funkcioniranju Fonda rekao kako je od njega tražio konkretne prijedloge i zaključke, dok je zbog opširnosti Matanovićevih izlaganja to teško bilo izvući. O Osječkoj pivovari je Damir Polančec rekao kako je to još jedna od tužnih priča Fonda kojem je bio na čelu. O Ivanu Komaku koji je tvrdio da je Matanović tražio novac od njega, ministar gospodarstva je kazao da je on izgubio udio vlasništva kada su izdane nove dionice te tvrtke.

"Gospodin Komak se žalio da ima opstrukcije u Fondu za privatizaciju, a u novinama sam pročitao da je Matanović tražio novac. Nije izrekao ime, ali ovakvih pritužbi od strane ljudi koji imaju odnose sa Fondom se često čuje, ali se često pokaže da oni koji su se žalili nisu bili u pravu", zaključio je Damir Polančec, piše Jutarnji list.

I.Kri.
Foto: Damjan Tadić/Cropix

Pročitajte više