Policajac s 0.57 promila službenim vozilom izazvao nesreću. Nije udaljen iz službe

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija

PROTIV policajca koji je prije četiri mjeseca pijan službenim vozilom izazvao nesreću u Požegi, prema navodima Policijske postaje, pokrenut je prekršajni i disciplinski postupak. Prema izvješću, 26-godišnji policajac jurio je cestom te se nije uspio zaustaviti prilikom skretanja udesno. Proklizio je kroz središnju prometnu traku i u kočenju prednjim dijelom vozila naletio na prednji lijevi bočni dio osobnog automobila kojim je upravljao 19-godišnji vozač.

Policajac iz Požege s 0.57 promila slupao službeni auto. Udario je auto 19-godišnjaka

"Protiv policijskog službenika koji obnaša službu u Policijskoj postaji Požega poduzete su mjere u cilju procesuiranja odgovornosti za prometne prekršaje te disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti i radi utvrđivanja njegove materijalne odgovornosti, koji su u tijeku", kazali su nam iz požeške policije.

Nije udaljen iz službe 

Nakon nesreće u prosincu utvrđena mu je prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od 0.57 promila te je uz prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokrenut i disciplinski postupak. Nakon izazivanja prometne nesreće zbog neprilagođene brzine i alkohola, policajac nije udaljen s radnog mjesta.

"Obavještavamo Vas da policijski službenik nije udaljen iz službe, dok je disciplinski postupak protiv istog još uvijek u tijeku te će se po okončanju postupka donijeti odluka o odgovornosti policijskog službenika, sukladno odredbama Zakona o policiji."

Postupak zbog povrede službene dužnosti provodi se na temelju odredbi Zakona o policiji čl. 100 i Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijski službenika. Prema Pravilniku, policijski službenik ne može se smatrati odgovornim za povredu službene dužnosti dok se izvršnim rješenjem u disciplinskom postupku ne utvrdi njegova odgovornost.

No, zakonom je omogućeno nadležnom tijelu da policajca udalji iz službe, pa čak i prije pokretanja disciplinskog postupka kada je u pitanju teška povreda službene dužnosti kao u slučaju požeškog 26-godišnjeg policajca.

"Policijski službenik se može udaljiti iz službe i ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teže povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje postupak, mogao štetiti interesima službe.

Ministar ili nadležni rukovoditelj može udaljiti iz službe policijskog službenika i prije nego što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, pod uvjetom iz stavka 2. ovog članka, u kojem slučaju se u roku od 8 dana od dana udaljenja mora pokrenuti disciplinski postupak", stoji u Zakonu o policiji.

Kazne za teže povrede službene dužnosti

Za teže povrede službene dužnosti mogu se izreći sljedeće kazne:

"Novčana kazna u mjesečnom iznosu do 20 % od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu na vrijeme od 1 do 6 mjeseci, zaustavljanje promicanja u zvanju od 2 do 4 godine, zaustavljanje napredovanja u službi u trajanju od 2 do 4 godine, premještaj na drugo radno mjesto iste ili niže složenosti poslova istog stupa obrazovanja te uvjetna kazna prestanka državne službe ili prestanak državne službe", propisano je zakonom.

Pročitajte više