Policajac u Kairu ubio osobu zbog šalice čaja, bijesna rulja prevrnula policijski auto i prebila ga

Ilustracija: Hina

NEMIRI su izbili u predgrađu Kaira nakon što je policajac zbog svađe zapucao na tri osobe i pritom ubio jednu od njih, rekli su izvori u snagama sigurnosti, što je posljednji u nizu incidenata koji su izazvali bijes javnosti zbog navodne policijske brutalnosti u Egiptu.

Očevici su izjavili da je svađa izbila zbog cijene šalice čaja. Na video snimci, koju je jedan od očevidaca poslao Reutersu, vidi se muškarac koji leži na tlu, a oko njega stoje ljutiti svjedoci incidenta. Nije jasno je li mrtav.

Jedna od očevidaca držao je čahuru metka i optužio je policiju za ubijanje "siromašnih" Egipćana.

Brzo se okupila gomila ljudi koja je prevrnula policijsko vozilo i istukla drugog policajaca na mjestu događaja, rekao je očevidac koji nije vidio pucnjavu, ali je rekao da je stigao ubrzo nakon toga.

Aktivisti za ljudska prava govore da je policijska brutalnost raširena u Egiptu i da vlada kultura nekažnjivosti. Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da se radi o izoliranim incidentima i da se provodi istraga.

"Stotinu godina izoliranih incidenata", napisao je jedna od komentatora na Twitteru.

"Sukobili su se policija i lokalni stanovnici. Snage sigurnosti došle su s dva vozila interventne policije i oklopnim kamionom. Ovdje je obitelj žrtve i gađa ih kamenjem", rekao je očevidac koji je želio ostati anoniman.

"Snage sigurnosti uzmiču i obećaju pravdu, ali gomila traži da im policija preda ubojicu."

Snage sigurnosti su priopćile da su u svađu bila uključena tri policajca i tri civila. Očevici su rekli da su dva policajca pobjegla, a da je gomila napala trećeg prije nego što ga je policija odvela.

"Ministarstvo unutarnjih poslova su nasilnici", uzvikivala je gomila na video snimci.

Pročitajte više