Policajci koji su ubili mladog crnca u Kaliforniji neće biti optuženi

Foto: EPA

DVOJICA policajaca iz Sacramenta koji su upucali i ubili nenaoružanog crnca u mračnom dvorištu prošle godine neće biti optuženi, izjavila je ove subote tamošnja okružna tužiteljica, javlja Reuters.

Policajci neće biti optuženi jer, kako tvrdi tužiteljica, opravdano su se bojali da će muškarac pucati na njih.

Obitelj i zajednica ljuti jer optužnice neće biti podignute

Odluka da se ne podigne optužnica protiv dvoje policajaca koji su ubili 22-godišnjeg Stephona Clarka razbjesnila je tamošnju zajednicu i aktiviste koji su održali niz prosvjeda u kalifornijskom glavnom gradu Sacramentu.

Clark je ubijen 18. ožujka prošle godine u dvorištu iza kuće njegove bake gdje je policija došla na poziv da netko razbija prozore na automobilu koji je stajao na cesti.

Ubojstvo mladog crnca u Sacramentu tek jedno u nizu smrtonosnih policijskih pucnjava

Ovaj incident, kao i druge pucnjave policije na mlade crnce sa smrtnim ishodima koje su učestale posljednjih godina, rezultirao je nizom demonstracija na ulicama Sacramenta. A i dolio je ulje na vatru nacionalnoj debati o ubojstvima koje su počinili pripadnici policijskih snaga.

Policajci mislili da će Clark zapucati

Tijekom konferencije za medije, koja je trajala sat i pol, okružna tužiteljica iz Sacramenta Marie Schubert izjavila je kako su policajci Terrence Mercadal i Jared Robinet otvorili vatru nakon što se Clark, koji je bio u položaju kao da će zapucati, suočio s njima. Uz to, policajci su vidjeli i bljesak iz njegovog smjera.

Schubert je pustila snimku s kamere na kojoj se vidi bljesak za koji su policajci mislili da je pucanj. Rekla je i da još uvijek nije poznato što je uzrokovalo bljesak. U trenutku kad je ubijen Clark je držao mobitel u ruci.

Ubijeni je bio pod utjecajem droge i alkohola

Schubert je kazala kako su istražitelji utvrdili da je Clark razbijao prozore na automobilu te da je bio pod utjecajem Xanaxa, alkohola i marihuane. Analiza poruka na mobitelu pokazala je i da je bio moguće suicidalan tu noć nakon što je sudjelovao u incidentu obiteljskog nasilja koji je uključivao i majku jedno od njegove djece.

"Nema sumnje da je smrt Stephona Clarka tragedija ne samo za obitelj već za cijelu zajednicu", rekla je Schubert.

Obitelj tužila policiju i grad

Ipak, ova odluka izazvala je lavinu kritika obitelji i aktivista.

Clarkova majka rekla je novinarima da bi se tužiteljica trebala sramiti.

"Znam da neće spavati mirno noću", rekla je Clarkova majka koja je tužila policijske službenike i grad ovog siječnja.

Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se pred policijskim sjedištem. Iz policijskog odjela Sacramenta izjavili su kako su svjesni "snažnog utjecaja koji Clarkova smrt ima na zajednicu" te da razumiju izazove s kojima će se morati suočiti u ponovnoj izgradnji povjerenja prema njihovim službenicima.

Pročitajte više