Policajci osumnjičeni za mito pušteni

Dvojica bivših policajaca osumnjičenih da su uz pomoć odbjegloga Hrvoja Petrača primali mito pušteni su večeras nešto prije 22 sata iz zgrade zagrebačkoga Županijskog suda. L

Istražni sudac Krešimir Devčić ocijenio je neosnovanim zahtjev Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta (USKOK) da se dvojici jučer uhićenih policajaca odredi 24-satni pritvor.

Kao razloge zadržavanja USKOK je naveo mogućnost utjecaja na svjedoke što je istražni sudac nakon višesatnog ispitivanja odbio kao neosnovane.

Nakon takve odluke sudca Krešimira Devčića, bivši visokopozicionirani policajci zagrebačkoga Odjela za suzbijanje organiziranoga kriminaliteta pušteni su iz zgrade Županijskoga suda gdje su privedeni danas oko 14,30 sati.

Sudac Devčić za Hinu je večeras izjavio da su policajci Božo Vučković i Zoran Košutić tijekom saslušanja u potpunosti odbacili sumnje da su primali mito, odavali službene tajne, te kupnjom nekretnina prikrivali nezakonito stečen novac. Dodao je, da su policajci ustvrdili kako im je cijeli slučaj smjestio netko tko želi doći na njihove nekadašnje dužnosti u zagrebačkoj policiji.

Policajac Vučković, kojemu je odbjegli poduzetnik Hrvoje Petrač, prema kaznenoj prijavi, posredovao u primanju mita, porekao je da je s Petračem ikad razgovarao, kazao je Devčić. Petrač je, inače, u bijegu, a za njim je raspisana Interpolova tjeralica, zbog sumnje da je sudjelovao u otmici maloljetnoga sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca.

Osim policajaca i Petrača, kaznena prijava je podnesena i protiv umirovljenoga policajca Davora Alviža, koji nije uhićen, pa tako ni priveden na sud.

Kriminalističku obradu protiv njih pokrenuo je Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a u suradnji sa zagrebačkom policijom i USKOK-om. Za vrijeme kriminalističke obrade Vučković i Košutić, prema prijašnjem priopćenju MUP-a, u kojemu su objavljeni samo njihovi inicijali, smijenjeni su s "rukovodećih radnih mjesta u PU zagrebačkoj" i raspoređeni na druga radna mjesta. Košutić je zatim otišao u prijevremenu mirovinu, a Vučković je na osobni zahtjev napustio posao u policiji.

(Hina) xam ymć

Pročitajte više