Policajci se u Rijeci mole prije sastanaka, a dobit će i kapelicu. Ovo im je šef

Screenshot: Nova TV

RIJEČKA Prva policijska postaja dobiva kapelicu. Nema nekog ozbiljnog ovozemaljskog razloga za to, ali ni o čemu se, kako nam se čini, u riječkoj policiji ne vodi računa kao o duhovnim potrebama policijskih službenika, kao da u Europskoj prijestolnici kulture plavu odoru navlače samo ljudi s osobito razvijenom pobožnošću.

Originalni Hrvat i katolik

Među njima je svakako Marijan Čančarević, zapovjednik dotične Prve policijske postaje. Na screenshotu preuzetom iz televizijskog priloga Nove TV vidimo ga za radnim stolom ukrašenim reprezentativnim komadima crkvene bižuterije. Tu su raspela, anđeli, pokojni Alojzije Stepinac u formi slike i slični pokazatelji načelnikove predanosti klečanju u crkvi. Tu je, konačno, na zidu iza načelnikovih leđa ispod uokvirene slike prikačen i portret Franje Tuđmana, mrtvog diktatora, valjda da se zna kako je načelnik originalni Hrvat i katolik.

Uredio si radnu sobu kao oltar, članove sindikata izbacio iz ureda jer mu treba prostor za kapelicu

Prilog s prizorom iz načelnikove radne sobe emitiran je na Novoj TV u prosincu prošle godine i da su Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, profesionalci predani idealu jednakosti građana i sekularnosti, već bi narednog prosinačkog jutra nazvali Čančarevića s prijedlogom da ode u fratre, upiše se u HDZ ili se na neki treći način posveti štovanju njemu dragih pokojnika i simbola jer službene policijske prostorije nisu mjesto na kojem se rade takve stvari. Ali, eto, Dizdar i Milina nisu profesionalci, a Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova jest to što jest, nema smisla očekivati ikakvu reakciju od njega. Ako ne znate čemu ove rečenice, zamislite samo što bi se događalo da se Čančarević na televiziji pojavio okružen masonskim simbolima.

Za slučaj pobožnog načelnika Čančarevića zainteresirali smo se kad smo dobili informaciju da je dotični nakon nedavnog imenovanja na mjesto načelnika ne samo uredio svoju sobu "kao oltar" nego i da prije sastanaka s podređenima običava "mahati s tamjanom, a prisutni moraju moliti". Članove sindikata izbacio je iz njihova ureda pod izgovorom da mu treba mjesta za gradnju kapelice. Majstori trenutno stavljaju knauf, a naručena su dva kipa Majke Božje i dvije tapecirane stolice, kaže Indexov izvor koji nas je i uputio na spomenuti prilog s Nove TV. Od njega smo čuli i da će se u službenim policijskim prostorijama povremeno upražnjavati i drugi oblici pobožnosti, među ostalim, i mise zornice!?

Da, u policiji.

Čitav dan smo čekali odgovor

Normalno, nazvali smo Čančarevića, no milosrdni katolik uputio nas je na redoviti put novinarskog komuniciranja s policijom. Pa smo poslali mail službi za odnose s javnošću Primorsko-goranske PU očekujući brzi odgovor.

Ma kakvi, prošao je čitav dan prije nego što su nam iz riječke policije stigle rečenice koje uskoro citiramo. Prije njih samo ćemo spomenuti da smo telefonom pokušali doći i do Dizdara, ali njegovoj tajnici nije palo na pamet da nas spoji. Čim smo se predstavili, rekla je da je na sastanku. I da se javimo glasnogovornici.

A sada obećane rečenice riječke policije:

"Nastavno na dostavljeni upit obavještavamo Vas da je zbog duhovnih potreba djelatnika u dogledno vrijeme u planu uređenje molitvenog prostora namijenjenog pripadnicima vjerskih konfesija – kršćanske, muslimanske i judaističke. Uređenje i opremanje navedenog prostora bilo bi realizirano dobrovoljnim radom te u suradnji s predstavnicima vjerskih zajednica", piše u prvom dijelu odgovora. Rado bismo, štovani čitatelji, upitali riječku policiju zašto njezini službenici ne zadovoljavaju duhovne potrebe na za to predviđenim mjestima te hoće li zbog kockarskih potreba nekih od njih, možda, u dogledno vrijeme u Prvoj policijskoj biti uređena i mala kladionica, ali bojimo se da odgovor ne bismo dočekali skoro.

Zornice u policiji?!

Idemo na drugi dio policijskog maila:

"Što se tiče dijela upita koji se odnosi na održavanje zornica obavještavamo da se sukladno planu angažmana i rada policijskog kapelana zornice održavaju u jutarnjim satima, prije radnog vremena u ustrojstvenim jedinicama na području ove Policijske uprave. Inače, za sve poginule i umrle djelatnike ove Policijske uprave i članove njihovih obitelji redovito se održavaju svete mise jednom mjesečno u sklopu djelovanja Policijske kapelanije sv. Vid. Također, napominjemo da je ova Policijska uprava predstavnicima reprezentativnih sindikata, a koji su isto zatražili osigurala i opremila adekvatan prostor za rad", poručuju primorsko-goranski policajci vjernici.

Kapelan Pavao Mokri nije bio raspoložen za razgovor s Indexom

Kad su već spomenuli kapelana, zvali smo i njega, no velečasni Pavao Mokri, tako se zaista zove, suho je otklonio mogućnost razgovora s nama.

Obratili smo se i Sindikatu policijskih službenika. Ne zbog toga što su oni ostali bez prostorija u Rijeci, jer nisu, nego zato što nas je zanimalo kako predstavnici jednog od hrabrijih i suvislijih policijskih sindikata gledaju na kapelicu, tamjan i Čančarevićeve relikvije.

Sindikat policijskih službenika: Načelnik zloupotrebljava svoj položaj

"U Sindikatu policijskih službenika zaprimili smo pritužbe zaposlenika I. Policijske postaje Rijeka koje se odnose na to da je načelnik policijske postaje prenamijenio prostoriju za potrebe 'molitve' katoličkih vjernika, da na stolu i u uredu ima istaknute vjerske simbole te da policijske službenike prije sastanka poziva na molitvu nakon čega smo kontaktirali načelnika Postaje koji je odbio razgovarati s predsjednikom Sindikata policijskih službenika i uputio ga na načelnika Policijske uprave kojeg do davanja ove izjave nismo bili u mogućnosti dobiti. Kao Sindikat oštro osuđujemo ovakvo ponašanje načelnika policijske postaje i od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a zatražit ćemo postupanje jer ako se potvrde ovi navodi, načelnik svojim ponašanjem definitivno zloupotrebljava svoj položaj i ovlasti i ponaša se protuzakonito i protuustavno. Naime, čl. 41. Ustava RH, koji je najviši pravni akt, jasno i nedvosmisleno državu Hrvatsku definira sekularnom, a što se prvenstveno mora odnositi na državne institucije koje bi trebale djelovati bez afirmiranja ili glorificiranja bilo kakvih religioznih dogmi, obreda ili običaja. Ustavom je također zajamčeno da svatko ima pravo na rad i da su svi pred zakonom jednaki i svima su bez obzira na boju kože, porijeklo, religijsku pripadnost zajamčena jednaka prava, kako kršćaninu, tako i muslimanu, pravoslavcu, ateistu, hinduistu ili bilo kojoj drugoj osobi druge vjeroispovijesti. U svakoj policijskoj upravi postoji policijska kapelanija koja ima policijskog kapelana koji vodi pastoralnu i duhovnu skrb za djelatnike MUP-a i članove njihovih obitelji, dok u suradnji s biskupskim vikarom za pastoral organizira i vodi duhovne vježbe, bračne susrete i predavanja duhovnog karaktera, a u suradnji s načelnicima ustrojstvenih jedinica koji pripadaju policijskoj kapelaniji, aktivno sudjeluje u obrazovnim, edukacijskim i sl. programima (predavanja, tribine, seminari, susreti", stoji u mailu Sindikata policijskih službenika s potpisom predsjednika Marija Puškarića.

No uzalud svi propisi kad je načelnik Čančarević odlučio pokazati koliko mu je hrvatstvo i katoličanstvo. Što opet ne bi bio problem da to ne pokazuje na radnom mjestu. I da ga netko želi opomenuti zbog toga.

Pročitajte više