Policajci u Makarskoj pretukli mladića zbog jointa? Policija: Bježao je, morali smo ga vezati

Foto: Facebook

JURE RADOJKOVIĆ na Facebook stranici Vlade objavio je post u kojem tvrdi da su policajci brutalno pretukli njegovog mlađeg brata na makarskom lukobranu u noći sa subote na nedjelju (19.06.)

Tvrdi da su zbog 0,2 grama marihuane policajci prišli mladiću nakon čega se on dao u bijeg. Policajac ga je navodno sustigao, oborio na pod te mu stavio lisice. Radojković tvrdi da  ga je potom počeo gušiti i udarati šakom po glavi dok ga je drugi policajac vukao za noge.

Kaže da je cijelom incidentu svjedočilo 15-ak mladića koji su policajce zamolili da ga prestanu tuči.

"Policajci su vidjeli da je moj brat na izdisaju, a nakon što su im mladiće rekli da ga puste i da će umrijeti, policajac R.R. odgovara "Neka umre tako mu i triba.", napisao je Radojković.

Dodaje da su ih na putu do policijskog automobila mladići opet zaustavili i molili da ga puste na miru na što su ga oni ponovno cipelarili.

"Ubacili su ga u automobil na stražnje sjedalo gdje mu je K.B. sjeo na glavu i prijetio mu. Prilikom dolaska u postaju u 2 sata i 45 minuta moj brat pada u nesvijest", kaže Radojković koji je s majkom došao u postaju nakon čega je mladić pušten kući.

"Strah me i zamisliti što su mu u postaji radili. U liječničkom iskazu nije navedena ni jedna ozljeda glave (na slikama je evidentno što se dogodilo). Evo, već peti dan nakon tog događaja moj brat proživljava ogromne traume i bolove. Nije spavao ni jeo 4 dana. Psihijatar mu je prepisao lijekove za smirenje. Liječnik u Splitu je evidentirao ozljede glave, nosa i vrata. Jučer smo ja i majka bili na razgovoru s dotičnim policajcima koji su na pitanje moje majke što bi bilo da je moje dijete umrlo hladno odgovorili "Ha, onda bi morali s tim živjeti."", navodi se u objavi na Facebooku.

"Sjedili smo na stijenama na lukobranu. Ja sam motao joint i u jednom trenutku s leđa dolaze tri čovjeka krupnije građe i jedan od njih mi uzima joint iz ruke. Nisu se predstavili da su policajci niti su me legitimirali(nisu pitali moju osobnu osobnu iskaznicu kako bi vidjeli koliko imam godina) samo su se smješkali i rekli ideš s nama meni i mom prijatelju koji je bio kraj mene s desna.


Kad su me digli na noge ja sam poceo trčati i nakon par metara čovjek je skočio te me pokupio na "ragbijaški".Tada sam čuo: lisice,lisice mu stavljaj! Već sam bio na podu a on na meni i shvatio sam o čemu je riječ i nisam mogao ništa niti sam pružao otpor. Vezao mi je lisice i počeo me gušiti dok me drugi policajac istodobno tukao šakama u glavu a treći mi je istezao u nogu. Cijelo vrijeme sam se derao: Nemoj više pusti me,dobro je! Stezanja vrata je postalo sve jače i udarci u glavu sve jači. Kada sam shvatio da mi je ostalo još par sekundi dok me skroz ne uguši jedva sam rekao: Molim te pusti me,umrit ću.. On je odgovorio na to:neka,neka... Moji prijatelji su sve to gledali s udaljenosti od par metara bilo ih je desetak,ali jedan prijatelj je to gledao sa 20 centimara i vidio je kako već sklapam oči da je situacija prekomjerno ozbiljna. Molio ih je cijelo vrijeme. Rekao je: Pustite momka šta van je učinio umrit će. Policajac je odgovorio:neka umre tako mu i triba.Tada se policajac digao i uperio tom momku pištolj u glavu.Tada su me digli i izmrcvarenog vukli lukobranom do svoga auta te su prijetili svakome ko se približi da će biti uhićen. Kada su me doveli do svoga auta opet su me počeli tući uz riječi:nije ti dosta je li?! Ubit ćemo te ! Nakon toga su me ubacili uzduz preko zadnjih sjedala.Policajac ulazi na lijeva zadnja vrata te mi sjedi na glavi i stišće mi glavu uz prijetnje.Nakon par momenata me uspravi i opet me udara šakama u glavu", kazao je za Index Radojković.

Za komentar smo se obratili Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj gdje su nam rekli kako je maloljetnik pokušao pobjeći te je pružao aktivni otpor nakon čega su ga morali vezati.

"Maloljetnik je doveden u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja. Policijski službenici  zatražili su da u službene prostorije pristupi dežurni liječnik radi obavljanja pregleda, gdje je nakon obavljenog pregleda utvrđeno kako maloljetnik ima ogrebotine koje su okarakterizirane kao lakše tjelesne ozlijede, te je nad njim, uz prisutnost roditelja, obavljeno kriminalističko istraživanje. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja na strani maloljetnika utvrđeno je postojanje sumnje u počinjenje prekršaja iz čl.3 Zakona o suzbijanju zlouporabe droga zbog čega je nadležnom prekršajnom sudu  upućen optužni prijedlog. Nakon dovođenja maloljetnika u službene prostorije, pred policijskom postajom okupila se grupa mlađih osoba koja je narušavala javni red i mir i vrijeđala policijske službenike, kojom prilikom je oštećeno i jedno službeno vozilo. U službene prostorije tada je dovedena još jedna maloljetna osoba nad kojom je uz prisutnost roditelja provedeno kriminalističko istraživanje, te je utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru radi čega je nadležnom sudu upućen optužni prijedlog", navodi se u odgovoru iz PU splitsko-dalmatinske.

 

 

Pročitajte više