Policajci u New Yorku crnca pribili uz tlo i stavili mu kapuljaču, umro je

Screenshot: You Tube

NENAORUŽANI crnac umro je u ožujku u New Yorku nakon što ga je policija neodjevenog držala s licem prema podu dvije minute. Na glavu su mu stavili kapuljaču koju policajci koriste da bi se zaštitili od ugriza ili pljuvanja zatvorenika, javlja BBC.

41-godišnji Daniel Prude imao je probleme s mentalnim zdravljem kada ga je policija uhvatila u ožujku, dva mjeseca prije ubojstva Georgea Floyda, koje je dovelo do masovnih prosvjeda diljem SAD-a.

On je kasnije umro od gušenja, a njegova priča je sada postala javnom. 

Na novinarskoj konferenciji održanoj jučer njegov brat Joe rekao je kako je 23. ožujka pozvao policiju jer je njegov brat imao psihičke probleme. 

“Pozvao sam policiju da pomogne mom bratu, ne da ga linčuje”, rekao je.

Daniel Prude hodao je gol po cesti prije dolaska policije

Po zanimanju skladištar i otac petoro djece, Daniel Prude u ožujku je bio u posjeti bratu. Trčao je gol po snijegu ulicom prije nego što je došla policija. Na snimkama s kamere koje su nosili policajci, a Prudeova obitelj dobila putem službenog zahtijeva, vidi se kako Prude leži nenaoružan na podu, a policajci ga drže. Vidi se i kako je Prude odmah poslušao policajce koji su mu naredili da legne na pod i stavi ruke iza leđa. Može se čuti i kako govori: “Naravno, naravno”.

Prude nije u nijednom trenutku pružao fizički otpor

Na snimci se vidi kako se Prude uzrujao te je nekoliko puta i opsovao te pljunuo, no ni u jednom trenutku nije pružao nikakav fizički otpor.

Prude je policajcima rekao i da ima koronavirus, a oni su mu stavili pokrivalo “spit hood” na glavu. "Spit hood" su kapuljače napravljene od mrežaste tkanine koje se stavljaju preko glave osumnjičenika kako bi se spriječilo da oni pljuju ili grizu policajce. Kritičari, koji smatraju da se ova pokrivala ne smiju koristiti, tvrde da je njihova upotreba ponižavajuća i uznemirujuća, može izazvati paniku kod zatvorenika te može onemogućiti da se primijeti ako netko ima problema s disanjem.

Na snimci se još vidi kako jedan policajac pritiska Prudeovu glavu s obje ruke i govori: “Prestani pljucati!”

Prude je skinut s aparata tjedan dana nakon incidenta s policijom

Nakon što se Prude prestao grčiti i utihnuo je, jedan policajac je rekao: “Poprilično je hladan”.

Po dolasku hitne pomoći, medicinski radnici ga pokušavaju oživjeti. Tjedan dana kasnije, 30. ožujka, skinut je s aparata. Odvjetnik obitelji rekao je kako su cijeli slučaj tek sada obznanili javnosti jer su im trebali mjeseci da dobiju policijsku snimku.

Glavni tužitelj države New York rekao je kako je njegova smrt tragedija i da je u tijeku istraga. Policajci koji su sudjelovali u incidentu nisu suspendirani.

U izvještaju o smrti kako uzrok nastalih komplikacija navodi se i PCP, snažna halucinogena droga.
 

Pročitajte više