Policajci u SAD-u nasmrt premlatili crnca. Njegova obitelj sad tuži grad i policiju

Screenshot: YouTube

OBITELJ Tyrea Nicholsa, 29-godišnjeg crnca kojeg su policajci 7. siječnja brutalno pretukli nakon potjere u Memphisu, tužila je grad Memphis, gradsku policijsku upravu te "nekvalificirane, neobučene i nenadzirane" policajce odgovorne za premlaćivanje. Policajci su Nicholsa više puta udarali šakama i nogama, a preminuo je u bolnici tri dana poslije događaja. 

U tužbi se navodi da je smrtonosno premlaćivanje bilo "izravni i predvidljivi proizvod neustavne politike, prakse, običaja i namjerne ravnodušnosti grada Memphisa" i njegovih policijskih službenika. Nicholsovo premlaćivanje usporedili su s ubojstvom Emmitta Tilla 1955. godine.

Petorica policajaca, koji su također crnci, otpuštena su nakon interne istrage i protiv njih su 26. siječnja podignute kaznene prijave. Oni su bili dio specijalizirane jedinice Scorpion, koja je pokrenuta 2021. kako bi se uhvatila u koštac s porastom nasilnog kriminala u Memphisu, piše CNN

"Jedinica Scorpion unijela je teror"

Policija iz Memphisa potvrdila je kako je jedinica trajno deaktivirana nedugo nakon što je u siječnju objavljen video Nicholsovog uhićenja. U tužbi se naglašava da smrtonosno premlaćivanje nadilazi petoricu policajaca, odnosno da je Nicholsova smrt "kulminacija divljanja nekvalificirane, neobučene i nenadzirane jedinice Scorpion, koje je ministarstvo naredilo i toleriralo". 

"Umjesto da 'vrati mir' u četvrti Memphisa, jedinica Scorpion unijela je teror. U stvarnosti, to je bila službeno ovlaštena skupina neiskusnih, neobučenih, hiperagresivnih policajaca koja se bez ikakvog nadzora bacila na memfišku zajednicu", dodaje se u tužbi. 

Petorica policajaca optužena za ubojstvo drugog stupnja

Naknadno su objavljene snimke premlaćivanja koje su ponovno pokrenule raspravu u američkom društvu o ponašanju policije i potencijalnoj reformi. Nakon objave snimaka, u Memphisu i diljem SAD-a organizirani su prosvjedi i bdjenja. Američko ministarstvo pravosuđa preispituje djelovanje policije u Memphisu. 

Policajci Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Justin Smith, Emmitt Martin III i Desmond Mills Jr. suočeni su s optužbama za ubojstvo drugog stupnja, za koje je predviđena zatvorska kazna od 15 do 60 godina. Preko svojih odvjetnika su se izjasnili kako se ne smatraju krivima. 

Pročitajte više