Policajcima koji su tužili državu zbog neplaćenih sati počeo stizati novac

SINDIKAT policije Hrvatske izvijestio je danas da je od prošloga petka na račune njegovih članova, koji su tužili državu zbog neplaćenih prekovremenih sati, temeljem pravomoćnih sudskih presuda i ovrhe počeo stizati novac.

Predsjednik sindikata Dubravko Jagić ustvrdio je da su te presude posljedica lošeg i nestručnog rada čelnih ljudi MUP-a koji, unatoč kolektivnom ugovoru i želji članstva sindikata za nagodbama, odbijali platiti prekovremene sate.

Po sindikalnim procjenama, svota koju potražuju njihovi članovi za oko pet milijuna neplaćenih prekovremenih sati u zadnje tri godine iznosi oko 500 milijuna kuna, bez kamata i troškova sudskog postupka.

Osim tih troškova policajcima se nisu isplaćivale ni naknade za rad na području posebne državne skrbi i božićnice, a službenicima kriminalističke policije naknade za civilna odijela, rekao je Jagić.

Zbog neplaćanja prekovremenih sati već smo podigli kaznene prijave protiv ministra Šime Lučina, zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke kojom je policajcima oduzeto pravo na plaćene prekovremene sate, te prijavu inspekciji rada, no dosad nismo dobili odgovore, kaže Jagić.

Istaknuo je kako su članovi sindikata bili pod pritiskom da ne podižu tužbe i ne pokreću ovrhu nad državom te naglasio da su odgovorni u MUP-u trebali ranije misliti na taj trošak, za koji bi sada netko trebao odgovarati.

Jagić je pohvalio pravosuđe koje se u ovom slučaju pokazalo efikasnim i dodao da bez obzira na pravomoćne sudske presude problem neplaćenih prekovremenih sati nije riješen.

Pročitajte više