Policija 5 sati nagovarala čovjeka da izađe iz Mercedesa, kažnjen s 50.000 kn

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

MUŠKARAC koji je bježao policiji po Zagrebu i nije htio izaći iz vozila morat će platiti 50.000 kuna, odlučio je sud. Da nije ušao u verbalni sukob s policijom i bijeg sve bi ostalo na banalnom prekršaju i pogrešnom prestrojavanju.

U presudi stoji da je 41-godišnji muškarac u ožujku oko 23:40 sati u Zagrebu Mercedesu stao na križanje Miramarske i Mihanovićeve na crveno svjetlo na semaforu u desnoj traci za skretanje desno. Kako piše Danica, čovjek je naglo krenuo na zeleno i prošao pokraj vozila koja su bila u lijevoj traci te je prije njih skrenuo lijevo.

Primijetila ga je policijska patrola koja je krenula za njim. Na križanju kod HNK, policajci su spustili prozor, pokazali značke i rekli mu da stane. No, on je pobjegao. Sustigli su ga na križanju Deželićeve i Medulićeve, a tada je uslijedila drama.

Vozač se pozivao na Đuru Sessu

Muškarac nije htio izaći iz vozila. Šef sektora temeljne policije ispričao je kako mu je vozač kroz otvoren prozor govorio na engleskom i rekao da je državljanin SAD-a. Rekao je da razgovara s veleposlanstvom SAD-a i da ima imunitet. U jednom trenutku se pozvao na Đuru Sessu i policajcima zaprijetio da će dobiti otkaz, piše Danica. 

"Na jedan je mobitel razgovarao na engleskom, a drugim nas je snimao. Bio sam siguran da je na drogama ili alkoholu jer se osjetio zadah, gubio je fokus, par puta mu je mobitel ispao iz ruke i imao je crvene oči", rekao je šef temeljne policije.

Oko 4:30 došao je voditelj mobilne jedinici i uspio smiriti vozača te mu je ponudio vodu. Nakon skoro pet sati, muškarac je pristao izaći iz auta i poći s policajcima u postaju.

Mora platiti 50.000 kuna

U presudi stoji da je muškarac kriv jer se kretao prometnom trakom za skretanje u desno Ulice Miramarski podvožnjak i dolaskom do raskrižja s Mihanovićevom iz prometne trake za skretanje desno skrenuo lijevo u smjeru zapada u Mihanovićevu. Za to je dobio kaznu od 700 kuna. Tom prilikom je odbio postupiti prema naredbi policajaca da zaustavi vozilo zbog obavljanja nadzora i da izađe iz vozila, za što je kažnjen sa 7000 kuna.

Tijekom nadzora obavljenog u Medulićevoj ulici odbio je alkotest i zbog toga je dobio kaznu od 20.000 kuna. Istom prilikom je u 1:27 krenuo vozilom prema naprijed u smjeru sjevera kolnikom Medulićeve dok mu je bila izrečena mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke. Zbog toga je dobio kaznu od 20.000 kuna. 

Zbog narušavanja javnog reda i mira na ulici dok je vikao i galamio dobio je kaznu od 1319 kuna. Također, vrijeđao je i omalovažavao policajce i govorio im "kreteni, majmuni, pušite kurac" te je za to kažnjen sa 754 kune. Ukupno, muškarac mora platiti 49.773 kune, a i podmiri troškove prekršajnog postupka u iznosu od 480 kuna. 

Budući da je jedan da proveo u policijskom pritvoru, od te kazne mu se oduzima 300 kuna. Presuda je nepravomoćna i 41-godišnjak se na nju može žaliti, piše Danica.

 

Pročitajte više