Policija češlja HRT: "Kada je u pitanju zakonitost, više nema svete krave"

POKRETANJE postupka otkaza ugovora o radu za urednika i koordinatora emisije Hrvatska uživo Veljka Jančića izazvalo je danas pravu buru na HRT-u. Članica programskog vijeća Sanja Modrić zahtijevala je od v.d. glavnog urednika HRT-a Josipa Popovca objašnjenje za ovaj potez jer je, kako je kazala, sama došla do saznanja kako su data obrazloženja neutemeljena.

"Puno je revizija u tijeku, podizat će se kaznene prijave"

U obrazloženju za pokretanje postupka otkaza za Jančića stoji kako su na temelju izvješća Odjela interne revizije utvrđene nepravilnosti u otkupu gotovih reportaža za HUŽ, zatim u isplati honorara vanjskim suradnicima, njih ukupno 27, bez ugovora o narudžbi autorskog djela na teret troška emisije, i zbog 920 kuna ostvarene protupravne imovinske koristi preko nepravilnih putnih naloga.

"Nepravilnosti su otkrivene revizijom troškova emisije Hrvatska uživo. Uostalom i urednik i producent emisije su unutarnjoj reviziji to i priznali. Naravno da se nismo kockali time da nekome tek tako uručimo otkaz", tvrdi Popovac i dodaje: "Još je puno revizija u pitanju i u tijeku, i to puno težih i većih". "Policija vrši istrage na HRT-u i tamo gdje bude elemenata za podizanje kaznene prijave, ona će biti i podignuta", nastavlja Popovac i tvrdi: "Ja sam tu da štitim zakonitost i sankcionirat će se svaka nezakonitost ma o kome se radilo. Po tom pitanju više nema svete krave".

Škrabalo: Podsjećate me na Sutlića

"Vi mene podsjećate na Vanju Sutlića. Isto je i on govorio, a pogledajmo slučaj s revizijom poslovanja iz 2008. godine", uključila se u raspravu vijećnica Marina Škrabalo. "Ja nemam povjerenja u to što vi sada tu jamčite", kazala je Škrabalo te spomenula i 19 "preko noći" podijeljenih otkaza honorarcima koji su već godinama radili za HRT. "Na temelju kojih kriterija i na temelju koje analize stanja u kući je određeno da će upravo tih 19 ljudi preko noći mailom dobiti otkaz", kaže Škrabalo koju posebno brine netransparentnost i nesustavnost poteza čelnika HRT-a. "Ovim potezima se stvara dojam interventnog djelovanja, a u svrhu pozicioniranja", zaključila je.

S njom se složio i Damir Grubiša u kojem je, kako je kazao, slučaj s Jančićem "izazvao tjeskobu". "Radi li se ovdje o represiji i zastrašivanju kandidata za glavnog ravnatelja koji dolaze iz redova ove kuće?", pita se Grubiša. Epilog ove priče danas ipak nismo uspjeli čuti. Vijećnici su se složili kako je tema preopširna za današnju sjednicu tijekom koje je već obrađeno nekoliko točaka dnevnog reda. Koliko god se opirali tome, v.d. i ravnateljstvo HRT-a vijećnicima će izgleda morati položiti neke račune vezano uz kadrovske promjene na "državnoj dalekovidnici". No, zato ćemo morati čekati neku drugu sjednicu Programskog vijeća.

Pročitajte više