Policija: Dječaka je ozlijedila zabranjena petarda

Screenshot: N1

DEVETOGODIŠNJEM dječaku kojem je jučer petarda eksplodirala u ruci, zbog čega je ostao bez svih prstiju osim palca, liječnici u KBC-u Zagreb danas su pokušali spasiti šaku. Zbog eksplozije, dječaku su slomljene kosti u šaci, a ugroženi su i dišni putevi.

U šestosatnoj operaciji zagrebački su pedijatri, kirurzi i anesteziolozi pokušali dječaku spasiti šaku, no njihov napor nije urodio plodom jer su dječaku četiri prsta bila potpuno uništena, a ostao mu je samo palac.

Radilo se o velikoj petardi dugačkoj desetak centimetara, koja je eksplodirala nakon što ju je upalio šibicama.

"Dječaka ozlijedila ilegalna petarda"

Mislav Švigir iz PU zagrebačke komentirao je sinoćnju nesreću uslijed koje je devetogodišnji dječak ozlijeđen te su mu amputirani svi prsti osim palca. Iz policija apeliraju na oprez, osobito oprez roditelja.

"Radi se o teškim tjelesnim ozljedama lijeve šake uzrokovanim zasad nepoznatim pirotehničkim sredstvom, ali s obzirom na mehanizam nastanka ozljede očito je da se radi o petardi, upravo o onim petardama koje su početkom 2020. godine stavljene u ilegalnu zonu. Dakle, petarde su ilegalne. Upravo nam one prave najviše problema kad se radi o tjelesnim ozljedama", kazao je Švigir za N1.

Prošle godine je zabilježeno devet tjelesnih ozljeda, od toga su sedam zadobila djeca i maloljetnici. Od toga je troje djece teško ozlijeđeno, rekao je Švigir. 

"Imamo sreće pa do sada nije bilo smrtnih slučajeva"

Kazne za građane kreću se od 5000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

"Ali ni jedna kazna ne može zamijeniti ovo što se dogodilo dječaku. Imamo sreće pa do sada nije bilo smrtnih slučajeva", rekao je.

Legalne petarde se mogu kupovati od 15. prosinca, a mogu se koristiti tek dva dana nakon Božića, naglasio je i najavio dodatne akcije za suzbijanje ilegalne pirotehnike.

Pročitajte više