Policija: Dječak koji je ozlijeđen u Puli pao je s bicikla, nije pretučen

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

PULSKA policija objavila je detalje istrage o slučaju maloljetnika koji je prije tjedan dana ozlijeđen na pulskom parkiralištu dok se kući vraćao biciklom. Majka njegovog prijatelja tvrdila je da su njenom sinu istoga dana s nepoznatog broja prijetili smrću. 

Policija: Dječak nije pretučen

U Opću bolnicu Pula ozlijeđeni tinejdžer je doveden u nedjelju navečer s višestrukim tjelesnim ozljedama i teškim potresom mozga nakon čega je prebačen u KBC Rijeka. Zadobio je višestruke prijelome lubanje i kosti lica te ima višestruke otvorene rane glave. 

Policija u priopćenju piše da dosadašnjim policijskim izvidima, obavljenim očevidom, pregledom dostupnih videosnimki s različitih lokacija u gradu i obavljenim razgovorima, nije utvrdila da su ozljede na mladiću nastale kao posljedica kaznenog djela.

Kažu da nakon provedenog čitavog niza mjera i radnji ne mogu tvrditi kako je na štetu maloljetnog hrvatskog državljanina počinjeno kazneno djelo, već utvrđene činjenice i okolnosti idu u prilog verziji u kojoj je mladić pao s bicikla. 

Majka dječaka: Mom sinu su prijetili smrću, jedan od njih je sin policijskog službenika

Podsjetimo, majka dječaka je ranije rekla da se njenom sinu s nepoznatog broja prijetilo smrću. Obavila je višesatni razgovor s policijom.  

"Osobno sam odmah u ponedjeljak ujutro nazvala dečka čije je ime spomenuto u tim prijetećim pozivima te od njega dobila imena svih devetero mladića koji su mog sina i njegove prijatelje čekali na Giardinima. Kroz plač, sve mi je priznao… Sva imena dala sam policiji. 

Ubrzo je postalo jasno da je među mladićima koji su prijetili smrću i sin jednog policijskog službenika. Pokazala sam im imena, a nakon toga jedno od njih odmah je podcrtano uz riječi policijskog službenika: 'Nekoga će ćaća istresti iz gaća…' 

Nije mi bilo jasno o čemu se radi dok nisam kasnije guglala to ime i shvatila da je riječ o sinu visokopozicioniranog pulskog policijskog službenika. Bez obzira na to, vjerujem da će policija odraditi svoj posao", kazala je ovaj tjedan njegova majka za portal Istra24.

>> Majka ozlijeđenog dječaka iz Pule: Nije pao s bicikla, tukli su ga bokserom

"Jasno je i meni i doktorima da ove ozljede nisu od pada s bicikla", rekla je majka kada je portalu Istra24 poslala nalaz kontrolnog pregleda otorinolaringologa iz pulske bolnice s dijagnozom otvorene rane glave.

Majka tvrdi da su joj u međuvremenu i liječnici rekli da "nema šanse da je dobio takve ozljede lubanje padom s bicikla" i da takve frakture jedino mogu nastati od, primjerice, udarca koljenom u glavu. 

Policija: Sve ukazuje na to da je dječak pao s bicikla

Policija je danas zbog, kako kažu, objektivnog informiranja javnosti, s obzirom na natpise pojedinih medija, o navodnom zataškavanju slučaja, objavila kronologiju dosadašnjeg policijskog postupanja. 

Policija je 19. veljače oko 21.30 zaprimila dojavu hitne medicinske pomoći o padu biciklista koji je zadobio ozljede. Na mjesto događaja upućeni su policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola koji su obavili očevid te su na asfaltu pronašli trag struganja, jedan trag crvene boje nalik na krv i papirnati ubrus s tragovima crvene boje nalik na krv.

Na mjestu događaja pronađen je i bicikl kojemu je prednji kotač ispao iz ležišta te ostao zaglavljen između prednje vilice bicikla i lijeve pedale bicikla. Na volanu su pronađeni tragovi struganja, kao i dijelu prednje vilice bicikla na poziciji prihvata osovine prednjeg kotača. Svi pronađeni tragovi ukazivali su kako je riječ o padu s bicikla.

Što se tiče ozljeda koje je na glavi zadobio ozlijeđeni mladić, sve ozljede nalaze se isključivo na licu. Od drugih ozljeda na tijelu, vidljive su bile jedino još strugotine na dlanovima, koje također ukazuju na pad s bicikla.

"Nije došlo do sukoba između dvije skupine"

U daljnjem radu odnosno u nastavku kriminalističkog istraživanja policija će predložiti i kombinirano prometno-tehničko vještačenje bicikla i sudsko medicinsko-vještačenje nastalih ozljeda, navode iz policije.

"S obzirom na to da su se u javnosti pojavile informacije o navodnom sukobu između dviju maloljetnih skupina i prijetnjama koje je zaprimilo te večeri društvo ozlijeđenog mladića, važno je napomenuti da je policija provodila kriminalističko istraživanje i na te okolnosti, uz utvrđivanje dinamike ozljeđivanja. 

Što se tiče prijave prijetnji, utvrđeno je kako je prijatelj ozlijeđenog te večeri zaprimio nekoliko poziva maloljetnika iz druge skupine, koji mu je uputio prijeteće riječi zbog ranijih nesuglasica.

Također je utvrđeno kako su se mladići obje skupine putem telefona međusobno vrijeđali i pozivali na fizički sukob. No, sve mjere koje su policijski službenici proveli do sada pokazale su da do sukoba nije došlo", piše u priopćenju.

"Isključena je odgovornost člana obitelji policijskog službenika"

Policija kaže da su tijekom tog dijela kriminalističkog istraživanja obavili preko 40 razgovora i pregledali su snimke kamera s više lokacija u gradu kako bi se utvrdilo kretanje svih uključenih osoba prije i nakon pronalaska ozlijeđenog mladića.

"Svim provedenim radnjama utvrđeno je kako se skupina mladića koju se povezivalo s navodnim napadom nalazila na drugom mjestu u trenutku kada je mladić pao s bicikla.

U vezi prijetnji koje je prijatelj ozlijeđenog mladića zaprimio, policija je kriminalističkim istraživanjem obuhvatila sve osobe čija su se imena pojavila tijekom provođenja izvida. Zbog sumnje da je jedan maloljetnik počinio kazneno djelo prijetnje, policija će o tome dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Napominjemo da je dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem isključena odgovornost osam osoba, a među njima je i član obitelji policijskog službenika", pišu. 

"Ništa se nije zataškavalo, upravo suprotno"

Policijski službenici nastavljaju provoditi kriminalističko istraživanje na okolnosti prijetnji, pogotovo s obzirom na činjenicu da je nakon medijskih natpisa o navodnom premlaćivanju mladića, još pet osoba prijavilo da im se prijetilo u cilju odmazde, navode iz PU istarske.

Dodaju i da je policija tijekom vikenda u pritvorsku jedinicu policije privela jednog od maloljetnika i utvrdila da je počinio kazneno djelo prijetnje na štetu tri osobe, a daljnja kriminalistička istraživanja se nastavljaju.

"Napominjemo da policija zbog zakonskih propisa, s obzirom na to da se radilo o događaju u koji su uključeni maloljetnici, nije mogla javno iznositi sve informacije o tome koje se sve radnje poduzimaju, a što je u javnom prostoru iskorišteno za plasiranja priče da policijski službenici ne rade profesionalno svoj posao ili da nešto žele 'zataškati'.

Upravo suprotno, iz dokumentacije koja je dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu jasno je vidljiv opseg, temeljitost, pravilnost i zakonitost policijskog postupka, a interes i dužnost policije je utvrditi sve okolnosti i činjenice i to dinamikom koja ne ugrožava kvalitetu radnji koje se poduzimaju", pišu iz policije.

"Treba smirivati tenzije"

Na kraju priopćenja apeliraju na objektivnost u izvješćivanju javnosti u sličnim događajima, pogotovo kada su uključene maloljetne osobe.

"Odgovornost je sviju, pa i medija,  da svojim postupanjima spriječimo sekundarnu viktimizaciju, ali i da u ovakvim situacijama povišenih tenzija među mladima svojim profesionalnim postupcima utječemo na smirivanje tenzija i preveniranje eventualnih daljnjih protupravnih ponašanja vezanih za ovaj slučaj", pišu iz PU istarske.

Majka: Nisu nas mogli ni pogledati u oči, nismo dobili zapisnik

Majka dječaka danas je za portal Istra24 rekla da su joj iz policije najavili da će donijeti ovakav zaključak te da njime nije zadovoljna.

"Nisu nas mogli ni pogledati u oči. Zapisnik s uviđaja nismo dobili, niti su nam pokazane ikakve fotografije s mjesta nesreće. Policija kaže da slučaj ide na DORH i da će oni angažirati vještaka te da, ako želimo, te podatke možemo zatražiti od DORH-a. Još su nas opomenuli zašto dijete puštamo vani tako kasno navečer i daleko od kuće.

Jasno smo im dali do znanja da se ne slažemo s njihovom izjavom, i da idemo dalje te smo napustili njihove prostorije. S odvjetnikom ćemo o daljnjim postupcima razgovarati čim nađemo vremena jer su nam sada sanacije ozljeda našeg sina na prvom mjestu", kazala je danas majka za portal Istra24.

 

Pročitajte više