Policija hvatajući Matekovića ranila 41-godišnjeg državljanina BiH

U NOĆAŠNJOJ akciji hvatanja 32-godišnjeg Ivana Matekovića, osuđenog za organizaciju otmice sina umirovljenog generala Vladmira Zagorca, zagrebačka je policija na zagrebačkom Bundeku pištoljskim hicem u trbuh ranila 41-godišnjeg državljanina BiH koji se slučajno našao u akciji hvatanja Matekovića.

Ivan Ico Mateković je uhićen je nakon što je Protuobavještajna agencija doznala da bi se mogao nalaziti u Novom Zagrebu. Policajci su Matekovića zatekli u Balokovićevoj ulici u Zapruđu. Prepoznao ih je i počeo bježati prema barakama "Industrogradnje" na Bundeku, gdje je nakon dva sata pronađen i uhićen.

Inače, 41-gosišnji BiH državljanin je u Hrvatskoj boravio ilegalno, a kako se u policijskoj akciji na području Bundeka našao slučajno, mislio je da policija hvata njega. Zbog toga nije poslušao zapovijed policajca da stane, nego se dao u bijeg nakon čega je policajac u njega ispalio metak koji ga je pogodio u donji dio trbuha.

Iz Policijske uprave doznajemo kako je policajac ilegalnog stanovnika Zagreba upozorio da će pucati prema njemu, međutim, F.O., rođen 1964. godine, svejedno je pokušao pobjeći. Budući da se akcija odvijala usred noći, te da je F.O. izgledom i odjećom podsjećao na Matekovića, policajac nije uspio dobro vidjeti o kome se radi pa je BiH državljanina zamijenio opasnim osumnjičenim kriminalcem.

F.O. je nakon toga uhvaćen i brzo prebačen na KBC Rebro gdje je operiran. Liječnici na Rebru su ustanovili da je zadobio prostrijelnu ranu debelog crijeva koja nije opasna po život, ali je zadržan na bolničkom liječenju.

Nakon što su policajci uspjeli pronaći Icu Matekovića, on je tijekom uhićenja pružao otpor tako da je glavom udario jednog policajca u glavu iznad desnog oka. Osumnjičenik je i nadalje pružao otpor policiji, pa je zajedno s dva policajca pao na tlo i dobio površinske oguljotine u predjelu desne strane lica.

Kada ga je policija napokon uspjela strpati u lisice, Mateković je priveden u službene prostorije Sektora kriminalističke policije. Nakon toga ukazana mu je liječnička pomoć u KB Merkur, a potom u KBC Rebro kojom prilikom je od strane liječnika konstatirano da je zaradio lake tjelesne ozljede, kao i dvojica policajaca Interventne jedinice policije.

Nad Matekovićem je jutros provedena kriminalistička obrada, a s obzirom da je za njim raspisana tjeralica od strane Županijskog suda u Zagrebu, danas u 11 sati je prebačan u Zatvor u Zagrebu.

Na današnjoj redovitoj press konferenciji PU zagrebačke, rečeno je kako je Mateković noćas sa sobom nosio torbu nepoznatog sadržaja koju je tijekom akcije odbacio, a policija na području Bundeka spomenutu torbu još uvijek traži.

Akciju njegova uhićenja Ravnateljstvo policije nekoliko je tjedana planiralo s više policijskih uprava, nakon što ih je POA izvijestila da je Mateković u Hrvatskoj i otkrila im pravce njegova kretanja, kaže MUP-ov načelnik krim-policije Željko Cvrtila.

Prošle su subote stoga blokirane sve granice jer je POA imala informacije da će pokušati otići u Italiju. Osim u toj zemlji Mateković je u više od godinu i pol dana bijega boravio i u BiH, Austriji te Srbiji i Crnoj Gori.

Dulje se vrijeme skrivao i u okolici Poreča, a policija ističe kako radi na otkrivanju mreže njegovih pomagača. Osim što je imao više krivotvorenih dokumenata i granice prelazio u različitim automobilima, bjegunac je, kažu, promijenio i izgled pustivši kosu i brkove.

Spomenimo da je Ico Mateković ranije više puta prijavljivan za kaznena djela sudjelovanja u tučnjavi, iznude, prevare i već spomenutu otmicu i udruživanje za izvršenje kaznenog djela.

Pročitajte više