Policija ispituje jesu li slike iz Klovićevih dvora ukradene

POLICIJA je danas potvrdila da istražuje nestanak 61 umjetnine iz zagrebačke galerije "Klovićevi dvori", no za sada ne mogu tvrditi radi li se o krađi, jer im je, kažu, prijavljen manjak.

Manjak 61 umjetnine, utvrđen inventurom u siječnju ove godine, policiji je prijavljen u petak, 4. travnja, kada je ravnatelj Klovićevih dvora Zvonko Festini podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe.

Nakon prijave pokrenuta je kriminalistička obrada u kojoj treba utvrditi radi li se o nekom kaznenom djelu, jer manjak to nije, kazao je voditelj Operativno-komunikacijskog centra zagrebačke policije Antun Čavčić. Dodao je da u kaznenoj prijavi nije navedeno koje slike nedostaju.

Nestanak umjetnina iz Klovićevih dvora, čija vrijednost još nije utvrđena, policija ne povezuje s nedavno otkrivenom krađom slika iz sjedišta hrvatske Vlade.

U zagrebačkoj policiji nisu željeli iznositi pojedinosti kriminalističke obrade.

Prema pisanju medija iz galerije Klovićevi dvori nestale su umjetnine koje su tom muzeju darovali umjetnici i kolekcionari - Josip Crnobori, Oskar Herman i Vinko Peršić.

Uglavnom je riječ o crtežima i grafikama, no među nestalim slikama ima i nekoliko ulja na platnu.

Nestanak umjetnina u siječanjskoj je inventuri utvrdila posebno osnovana komisija, a slučaj je prijavljen policiji tek kada je nakon druge provjere nedvojbeno utvrđeno da iz muzejskih depoa nedostaje 61 djelo.


Pročitajte više