Policija istražuje Penavu zbog objave snimke djece koja se ne dižu na himnu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POLICIJSKA uprava vukovarsko-srijemska u koordinaciji s državnim odvjetništvom utvrđuje sve okolnosti vezane uz objavljivanje video-snimke na službenim stranicama Grada Vukovara na kojoj se vide učenici vukovarske Tehničke škole kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne , potvrdili su iz policije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da se vukovarska policija bavi spornom snimkom vukovarskog gradonačelnika. "To je posao profesionalnog dijela ovog sustava, policijske uprave zajedno i u koordinaciji sa Državnim odvjetništvom, i vidjet ćemo, oni će sigurno izvijestiti javnost o tome što i do čega će eventualno doći", rekao je Božinović nakon sastanka s ministrima unutarnjih poslova Albanije i Crne Gore.

Dodao je da će istraga pokazati je li riječ o kontroverznom postupku zbog objave videa s djecom. "Naravno da djecu ne treba dovoditi u nekakav politički kontekst, međutim, ne bih ničim prejudicirao s obzirom da sam čuo neka preliminarna pravna mišljenja koja nisu baš jedinstvena po tom pitanju", rekao je Božinović.

Na mrežnoj stranici Grada Vukovara objavljena je video snimka učenika Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku kako na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK-a Vuteks Sloga Vukovar i HNK-a Vukovar ‘91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je bila intonirana državna himna Republike Hrvatske.

I Pupovac komentirao slučaj

Prethodno je o tom kao i drugim sličnim događajima na konferenciji za novinare izvijestio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u kontekstu "puzajuće velikosprske agresije" u Hrvatskoj, a kojoj je, kako je rekao, epicentar u Vukovaru.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je za portal Srednja.hr kako je zatražila izvješće Policijske uprave vukovarsko-srijemske o poduzetim mjerama povodom vršnjačkog nasilja te o mogućem počinjenju kaznenog djela kojim se krši privatnost bilo kojeg djeteta. 

"Smatramo da u javnopolitičkom prostoru ne treba koristiti djecu kao argumente za političke kvalifikacije jer tada nerijetko postaju žrtve političke manipulacije. Svako korištenje fotografija/snimaka djeteta, osobito onih koje su dostupne širokom krugu osoba u nepovoljnom kontekstu, predstavlja povredu privatnosti djeteta koja može imati dalekosežne posljedice na samo dijete", rekla je dječja pravobraniteljica.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da je gradonačelnik Penava objavljivanjem videa djece srpske nacionalnosti koja nisu ustala na hrvatsku himnu prekršio Zakon o dobrobiti djece, Međunarodnu konvenciju o pravima djece, Zakon o osobnim podacima i druge zakone, te je dodatno potaknuo atmosferu nasilja.

Pročitajte više