Policija iz Hrvatske protjerala LGBT ljude? Ako se vrate u svoju zemlju, idu u zatvor

Foto: Index

TRI LGBT osobe iz jedne afričke zemlje, čija su imena poznata redakciji Indexa, zatražile su prošlog tjedna politički azil u Hrvatskoj. Prije nego što će se prijaviti u Policijsku postaju u Petrinji, obavijestili su nevladine udruge kako će to napraviti. Umjesto da ih Hrvatska uputi u proceduru traženja azila, policajci su, prema našim saznanjima, ove tri osobe protiv njihove volje prebacili preko državne granice u BiH.

U odgovoru za Index hrvatski MUP niječe ovaj incident. S druge strane, Ured pučke pravobraniteljice potvrdio nam je kako je stupio u kontakt s protjeranim osobama, koje se trenutno nalaze u BiH, te otvorio slučaj. Od MUP-a sada traži službeno očitovanje.

U njihovoj zemlji kriminaliziraju se istospolne seksualne aktivnosti, Hrvatska ih je morala zaštititi 

Iz Ureda pravobraniteljice nam naglašavaju kako već godinama upozoravaju da se migrantima onemogućava pristup sustavu međunarodne zaštite, kao i da ih se vraća preko granice na mjestima koja nisu za to predviđena. Ovaj slučaj se razlikuje od sličnih priča o tražiteljima azila s obzirom na to da se radi o LGBT osobama, kao i da se u njihovoj zemlji kriminaliziraju takve seksualne orijentacije.

U slučaju povratka riskiraju ne samo višegodišnju kaznu zatvora nego i život. No krenimo redom.

Naša sugovornica, aktivistica Selma Banich kaže nam kako su joj se prošlog tjedna javile tri LGBT osobe iz jedne afričke zemlje te su je obavijestile kako će zatražiti azil u našoj zemlji.

Viđene na ulazu u PP Petrinja

"Tri su osobe ušle u policijsku postaju u Petrinji, zatražile su azil u jutarnjoj smjeni. Bila sam s njima u kontaktu, ispratila ih do samog ulaza u postaju, primila fotografije, izmijenila poruke", prepričava nam Banich, pokazujući nam fotografiju i poruke. Kaže nam da je od početka bila u strahu da bi ih hrvatska policija mogla protiv njihove volje prebaciti u BiH, pa je zato o svemu odmah obavijestila Ured pučke pravobraniteljice.

"Zbog straha od protjerivanja u BiH i onemogućavanja pristupa sustavu međunarodne zaštite, Uredu pučke pravobraniteljice odmah sam poslala molbu za postupanjem. Po mom saznanju, barem jedna osoba iz grupe bila je već žrtva protjerivanja i policijskog nasilja u Hrvatskoj, a dvije su LGBTIQ+ osobe", ističe Banich u razgovoru za Index.

Aktivisti imaju snimke ulaska u PP Petrinja

Kako kaže, tog je jutra nazvala postaju u Petrinji te tražila informaciju o osobama iz te afričke zemlje koje su željele zatražiti azil.

"Policijski službenik, voditelj smjene u postaji, mi odgovara kako u postaji nema nikoga, kako nitko nije zatražio azil. Odmah sam javila Uredu pučke pravobraniteljice kako sumnjam na protjerivanje u tijeku. Nažalost, sumnje su bile točne. Uskoro su mi se javile iz Bosne i Hercegovine, preumorne i potresene. Zašto ljudi nestaju iz policijskih postaja u Hrvatskoj?" pita se na kraju Banich.

Što kaže MUP?

Valja naglasiti kako pravne norme obvezuju Republiku Hrvatsku da osigura da se tražitelje i tražiteljice azila ne vraća u zemlju u kojoj bi njihovi životi ili sloboda bili ugroženi zbog spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Upravo je to ovdje bio slučaj s obzirom na to da su u njihovoj zemlji istospolni odnosi predmet kaznenog zakona te se u zakonu spominju i višegodišnje zatvorske kazne.

No čini se da u ovom slučaju to nije napravljeno, odnosno nije ih se zaštitilo, već su osobe protjerane u BiH.

"Tijekom jučerašnjeg dana na području Policijske uprave sisačko-moslavačke namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom izrazilo je šest osoba, što im je i omogućeno te su tijekom prošle noći smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu", kažu nam iz MUP-a, koji smo upitali o slučaju odmah nakon incidenta prošlog tjedna. Iz MUP-a su dodali da se među osobama smještenim u Prihvatilištu nalaze državljani afričke zemlje iz koje dolaze LGBT osobe, koji su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom izrazili u službenim prostorijama.

Ured pučke pravobraniteljice: Otvorili smo predmet

No osobe o kojima piše MUP odgovarajući na upit Indexa nisu osobe za koje smo zatražili informaciju i koje su se naknadno javile iz BiH.

Ured pučke pravobraniteljice, kako smo obaviješteni, shvatio je ozbiljno ovaj slučaj.

"Da, zaprimili smo pritužbu i otvorili predmet temeljem obavijesti osobe kojoj prava nisu povrijeđena", rekli su nam iz Ureda pravobraniteljice. Kako naglašavaju, u kontaktu su i s protjeranim osobama kako bi dobili što više informacija, a od MUP-a su zatražili i posebno očitovanje.

"Još od 2016. institucija izvještava Hrvatski sabor o pritužbama na tu temu, u kojima se navodi kako se migrantima onemogućava pristup sustavu međunarodne zaštite, kao i da ih se vraća preko granice na mjestima koja nisu za to predviđena. Takva postupanja mogu predstavljati povredu čl. 3. Europske konvencije o ljudskim pravima (EKLJP), ako se iznesu bitni razlozi za vjerovanje da bi se stranac u zemlji u koju ga se vraća suočio sa stvarnom opasnošću od podvrgavanja mučenju ili neljudskom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, a do iste povrede može doći ako su stranci vraćeni u zemlju koja za njih nije tzv. sigurna treća zemlja, odnosno u kojoj nemaju mogućnost pristupa učinkovitom postupku odobrenja, odnosno ne smije postojati opasnost od vraćanja ili protjerivanja na takva područja", ističu nam iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Rekli su nam na kraju kako će navode iz ovog slučaja posebno ispitati, odnosno potrebno je "provesti učinkovitu istragu kako bi se otklonila sumnja ili pak potvrdili navodi iz pritužbi".

Pročitajte više