Policija spasila 16 promrzlih i mokrih migranata iz Save

Ilustracija: PU brodsko-posavska

POLICIJSKI službenici Postaje granične policije Slavonski Brod su jutros izašli na teren nakon što je Operativni komunikacijski centar dobio dojavu o tome da se više osoba nalazi u šumi u poplavljenom području Donje Bebrine i da im je potrebna žurna pomoć. 

Policajci su po dolasku na mjesto događaja, oko 10:30, uočili više osoba između zaštitnog nasipa i korita rijeke Save na nepristupačnom terenu. Doveli su ih do zaštitnog nasipa te službenim policijskim vozilima prevezli u policijsku postaju, priopćili su iz Policijske uprave brodsko-posavske. 

Pružena im je medicinska pomoć

Kasnije je utvrđeno da se radi o 16 stranih državljana (5 državljana Republike Kube, 9 državljana Republike Irak te 2 državljana Sirijske Arapske Republike) među kojima je i troje djece. Oni su nezakonito čamcem prešli državnu granicu i ušli u Hrvatsku. Budući da su osobe bile mokre i promrzle, pružena im je medicinska pomoć. 

Policijski službenici su im u suradnji s djelatnicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću te tople napitke i hranu. Iz policije ističu da se nastavlja daljnji rad na utvrđivanju okolnosti nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Također upozoravaju osobe koje čamcima na nezakonit način prelaze državnu granicu da to ne čine jer na taj način riskiraju život jer je u zimskim mjesecima rijeka Sava nabujala, puna virova i naplavina. Podsjećaju da osobe koje nezakonito uđu u Republiku Hrvatsku, ili osobe koje im u tome pomažu ili potiču, čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti adekvatno sankcionirane.  

Pročitajte više