Policija je od potresa na Baniji zabilježila 67 provala u neuporabljive objekte

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSEL

OD RAZORNOG potresa koji je pogodio Baniju krajem 2020. zabilježeno je čak 67 provalnih krađa u kućama i zgradama koje su neuporabljive i prijeti im urušavanje pa policija poziva građane da joj pomognu u otkrivanju kradljivaca.

Iako je potres, koji im je uništio domove, bio trauma za njihove vlasnike koji i dalje u teškim uvjetima žive u kontejnerima i drugom smještaju, dodatnu im štetu čine lopovi koji u brojnim provalama iz njihovih praznih objekata uglavnom kradu radijatore i druge elemente za centralno grijanje te pokućstvo.

Iz sisačko-moslavačke policije Hini su priopćili kako vode stalnu borbu u razotkrivanju kradljivaca koji su, prema evidenciji, nakon potresa do ovog četvrtka provalili u ukupno 67 neuporabljivih stambenih i poslovnih objekata, od kojih je 18 završilo u pokušaju.

Policija posebno posvećena prevenciji

Najviše je provala u objekte s crvenom naljepnicom zabilježeno u većim mjestima na području Petrinje, Gline i Siska. U policiji ističu kako maksimalnu pozornost daju prevenciji teških krađa u kućama, stanovima i ostalim objektima koji 'zjape' prazni jer ih vlasnici, uslijed oštećenja, ne mogu koristiti.

Naglašavaju da kroz svakodnevni rad te u kontaktima s građanima u posljednje vrijeme bilježe sve veći broj dojava o nepoznatim osobama koje su primijećene kako se kreću oko takvih objekata. To, napominju u policiji, pridonosi bržem otkrivanju provalnika i lopova, a u pojedinim slučajevima i njihovom uhićenju na mjestu zločina.  

Stoga građane pozivaju da im pravovremeno dojavljuju sve situacije oko kretanja i zadržavanja nepoznatih i sumnjivih osoba oko objekata oštećenih potresom. Samo na takav način, tvrde, policija može biti djelotvornija u svom radu te spriječiti počinjenje kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu građana čija je imovina oštećena ili uništena potresom.

Građani nezadovoljni dinamikom obnove

Razoran potres od 6.2 prema Richteru, s epicentrom sedam kilometara sjeverozapadno od Petrinje, pogodio je Baniju oko podneva 29. prosinca 2020. Od posljedica potresa poginulo je sedmero ljudi, od kojih petero u Majskim Poljanama te ostali u Žažini i Petrinji, a od zadobivenih teških ozljeda nekoliko mjeseci nakon potresa umrla je još jedna osoba.

Uz značajnu materijalnu štetu u Petrinji, Sisku i Glini te okolnim mjestima, oštećenja su pretrpjeli i brojni stambeni te gospodarski objekti diljem Sisačko-moslavačke, kao i Zagrebačke i Karlovačke županije.

Osim nezadovoljstva dinamikom obnove, zbog čega se i nakon više od dvije godine od potresa ne mogu vratiti u svoje domove, stanovnici pogođenog područja izloženi su i brojnim provalama u svoje domove koji su prazni zbog opasnosti od dodatnog urušavanja.

Česti slučajevi krađe kućanskih aparata

No, to ne smeta provalnicima koji kradu sve što se da ukrasti iz objekata s crvenom naljepnicom, koja tumači da je nosivi sustav zgrade pretrpio teška oštećenja pa postoji mogućnost da se uruše njezini nosivi i nenosivi elementi. Stoga se preporučuje da se u takav objekt ne ulazi niti u njemu boravi. 

Sisačko-moslavačka policija često javlja o provalama u stanove s crvenim naljepnicama iz kojih se kradu razni kućanski aparati, radijatori, klimauređaji, kućna rasvjeta i drugo pokućstvo. Na meti provalnika su i bolnice, škole, crkve te često i potresom pogođeni ugostiteljski objekti iz ih kojih lopovi kradu inventar.

Iako policija uglavnom javlja o "nepoznatim počiniteljima", sve je više slučajeva, poput onog od ovoga utorka, kada je dvoje provalnika otkriveno nakon što su iz sisačke kuće s crvenom naljepnicom ukrali radijatore i druge elemente za centralno grijanje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više