Policija kazneno goni direktora jer nije isplaćivao plaće

Pojava da policija istražuje i tužiteljstvu prijavljuje poslodavca zbog neisplate plaća radnicima u Hrvatskoj do sada nije bila zabilježena ili barem to nije predstavljeno novinarima, no zagrebačka policija je to promijenila prijavivši jednu tvrtku i njezinog direktora jer je 15orici radnika uskratio gotovo 250 tisuća kuna, odnosno osam plaća. L

Policija nije otkrila o kojoj tvrtki sa sjedištem u Ilici je riječ, niti je objavila identitet 58-godišnjeg direktora. Njega i tvrtku kao pravnu osobu sumnjiči se za povredu prava na rad i drugih prava iz rada zbog neisplate plaća. Riječ je o kaznenom djelu za koje je Kaznenim zakonom predviđena novčana, ali i jednogodišnja zatvorska kazna.

U Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najvećoj sindikalnoj središnjici kažu da do sada nije zabilježen slučaj da je netko zbog neisplate plaća i kazneno gonjen.

"Riječ je o zakonskoj mogućnosti koja se nije koristila jer su se takve stvari rješavale na druge načine, no pozdravljamo odluku da se i kazneno gone one koji uskraćuju radnička prava", izjavila je Hini predsjednica SSSH Vesna Dejanović. Dodala je da je u posljednje dvije godine "drastično pao broj radnika koji ne primaju plaću redovito". Po nekim neslužbenim procjenama taj se broj 2003. kretao oko 100 tisuća, no brojka je pala od kada je Zakonom o radu omogućen legalni štrajk zbog neisplate plaća, pa su poslodavci počeli voditi računa o tome, ustvrdila je Dejanović.

U Državnom inspektoratu, pak, tvrde da zbog povreda prava na rad i drugih prava iz rada redovito podnose kaznene prijave. Lani je 60-ak inspektora za radne odnose podnijelo 90 kaznenih prijava, a u prvih deset mjeseci ove godine 64. Najviše prijava lani je podneseno na osječkom i splitskom području, a ove godine su se Osijeku pridružili Zagreb i Varaždin, kažu u Državnom inspektoratu na temelju čije je prijave i počela policijska istraga u neimenovanoj zagrebačkoj tvrtki.

Direktora i tvrtku se sumnjiči da su povrijedili prava svih 15-ero radnika jer im nisu uručili obračun dugovanih, a neisplaćenih plaća za zadnja dva mjeseca prošle godine i prvih šest mjeseci ove godine, na što su bili dužni po zakonu. Time su, kažu u policiji, onemogućili radnike da naplate svoja potraživanja, iako tvrtka nije bila u blokadi.

Direktora se sumnjiči i za kazneno djelo iz Zakona o trgovačkim društvima. U policiji, naime, tvrde da je znao kako je žiro račun tvrke već dulje vrijeme u blokadi i da ne može izvršavati financijske obveze prema drugim pravnim osobama. Usprkos tome nije u zakonskom roku kod trgovačkog suda pokrenuo stečaj nad gore navedenim poduzećem, iako je to kao direktor morao učiniti. Za to kazneno djelo predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine, a ako je djelo počinjeno iz nemara do jedne godine.

U policiji kažu da su protiv njega i tvrtke podnijeli posebno izvješće zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Po Kaznenom zakonu, povredu prava na rad i drugih prava iz rada počini svatko tko uskrati ili ograniči građanu pravo na rad, slobodu rada, slobodni izbor zvanja ili zaposlenja, dostupnost radnog mjesta i dužnosti svakome pod jednakim uvjetima, pravo na zaradu, zakonom određeno radno vrijeme i odmor, prava iz zdravstvenog ili mirovinsko-invalidskog osiguranja, prava na posebnu zaštitu određenih skupina radnika, prava iz nezaposlenosti, prava u svezi s porodom, materinstvom i njegom djece ili druga prava iz rada što su utvrđena zakonom, sudskom odlukom ili kolektivnim ugovorom.

(Hina) xso yso

Pročitajte više