Policija: Napadač iz Melbournea čuo je glasove i govorio o muslimanima, nema dokaza o ekstremizmu

Foto: LachlanVe/Twitter
 
MUŠKARAC koji se zabio terencem u pješake u Melbourneu i ozlijedio 19 ljudi pušten je iz bolnice i nalazi se u pritvoru dok policija istražuje motiv za napad, piše CNN.
 
Saeed Noori (32), australski državljanin porijeklom iz Afganistana, uhićen je nakon napada na jednom od najprometnijih raskrižja u Melbourneu, u blizini željezničke postaje Flinders Street.
 
Tri žrtve u kritičnom stanju
 
Devetero njegovih žrtava bili su strani državljani iz Južne Koreje, Kine, Italije, Indije, Venezuele, Irske i Novog Zelanda, objavila je policija. Najmlađa žrtva je četverogodišnji dječak iz Južne Koreje, koji je u stabilnom stanju nakon što je pretrpio ozbiljne ozljede glave. Troje ozlijeđenih je u kritičnom stanju.
 
Policija je ranije objavila da im je Noori bio poznat zbog lakših fizičkih napada u prošlosti. Također su naveli da se radi o psihičkom bolesniku i ovisniku o drogama.
 
Nema dokaza o vezi s terorizmom i ekstremizmom
 
Policija jučerašnji napad opisuje kao "namjerno djelo", no ne smatra ga terorističkim napadom jer nikakvi dokazi ne povezuju napadača s bilo kakvom terorističkom skupinom ili pak s ekstremističkim političkim motivima.
 
Policijski čelnik Shane Patton izjavio je da policija i dalje istražuje motive dodavši da je prilikom ispitivanja osumnjičeni spominjao "snove i glasove" te "loše postupanje prema muslimanima".
 
Premijer Turnbull kazao je kako sve dosadašnje informacije upućuju na to da nije riječ o terorizmu, istaknuvši kako želi uvjeriti sve Australce da je riječ o izoliranom incidentu te da trebaju nastaviti s normalnim životom.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Melbourne, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Melbourne.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više