Policija ne može ništa divljaku koji vozi 320 na sat

U ZEMLJI u kojoj glavni diler droge na Korčuli plaća piće policajcima koji su ga upravo priveli, a potom im bježi pod još uvijek nepoznatim okolnostima, ništa nas više ne bi trebalo čuditi.

Ipak, slučaj Zagrepčanina koji sa svojim Mercedes Brabusom od 500 KS vozi po autoputu 320 km/h, te se potom punim imenom i prezimenom tim činom hvali po novinama, na što policija nemoćno širi ruke, ipak valja podrobnije popratiti.

22-godišnji Marinko Zovko, vlasnik automobila Mercedes Brabus vrijednog 1,2 milijuna kuna, fotografirao je mobitelom kontrolnu ploču svoje "jurilice" pri brzini od 320 km/h. Radi se o prekršaju koji se prema slovu Zakona ima kazniti s 2000 kuna, tri kaznena boda i oduzimanjem vozačke dozvole u roku od tri mjeseca.

Svatko tko je vozio automobil brzinom većom od 200 km/h zna koliko je pri tome opreza potrebno, a "biser" iz Sesveta, inače vlasnik benzinske crpke, je pri brzini od 320 km/h jednom rukom držao volan, a drugom mobitel kojim je ovjekovječio svoje velebno postignuće. Oprezno i sigurno, nema što.

Mladić s maksimalno tri godine vozačkog iskustva potom se pohvalio novinarima naša dva dnevna lista kako je zapravo "oprezan i siguran" vozač koji, eto, malo voli "nagaziti po gasu". Nije nikakva tajna da hrvatskim cestama divljaju mladići u sportskim "jurilicama" koje postižu brzine poput bolida Formule 1, ali da je policija potpuno nemoćna u slučaju Marinka Zovka, koji javno priznaje da je "debelo" prekršio zakon, to je teško shvatiti.

"Ono što policija može napraviti kao retroaktivnu reakciju jest podnošenje prijave na osnovu izjave svjedoka, samo se u tom slučaju može pokrenuti prekršajni postupak. Trebao bi, dakle, postojati svjedok koji je spreman potvrditi da se to zaista dogodilo." - kazala je u razgovoru za Index Emina Lišić, zamjenica glasnogovornica MUP-a.

Činjenica je da je Zovko zaista počinio navedeni prekršaj. O tome svjedoči fotografija koju je snimio, ali i njegova izjava, iza koje je stao punim imenom i prezimenom. Neovisno o tome, policija ga ne može kazniti jer, eto, nema svjedoka koji će potvrditi da Zovko govori istinu.

Epilog priče je jasan: neiskusni vozač će nastaviti divljati po hrvatskim cestama zastrašujućim brzinama, siguran u svoju "opreznu i sigurnu" vožnju, kao i hrvatsku policiju, koja mu ne može stati na kraj.

Neven Barković
Foto:

Pročitajte više