Policija: Nizozemski turist stradao u eksploziji protupješadijske mine, tzv. paštete

Nizozemski turist koji je u sinoćnjoj eksploziji na Visu teže ranjen najvjerojatnije je stao na protupješadijsku antimagnetsku minu "pam2", tzv. paštetu, izvijestila je danas Policijska uprava splitskodalmatinska nakon završetka očevida.

Načelnik Ureda načelnika PU splitsko-dalmatinske Ninoslav Ćurić istaknuo je kako je na početku staze kojom je ozlijeđeni turist morao proći natpis s upozorenjem "Zabranjeno kretanje i zadržavanje" na engleskom jeziku.

Policija je na mjestu eksplozije, oko 45 metara od ograde bivše vojarne JNA, gdje se sada nalazi radarska stanica na brdu Hum iznad Visa, pronašla manji krater s tragovima krvi na površini zemlje. Drugih tragova nije bilo.

Prije očevida na kojemu je bio i stručnjak Hrvatskog centra za razminiranje, pirotehničari PU splitsko-dalmatinske pregledali su teren u širini od jednog metra od prilaznog puta do mjesta eksplozije. Policija nije otkrila je li pronađena još neka mina, a ostatak terena ocijenjen je opasnim za kretanje jer postoji mogućnost da još ima minsko-eksplozivnih sredstava, najvjerojatnije zaostalih iza JNA koja se povukla 1992.

Nizozemski 27-godišnji turist stradao je jučer oko 19 sati tijekom požara na Visu. Hitno je helikopterom prevezen u splitsku Kliničku bolnicu gdje mu je amputirana desna potkoljenica. Kako se doznaje u bolnici, oporavlja se i priprema na povratak u svoju zemlju.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Otto Jungwirth danas je rekao da HCR nikad nije imao nikakvih indikatora na temelju kojih bi mogao zaključiti da je na Visu minski sumnjiv prostor.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Ministarstvo unutarnjih poslova izrazili su žaljenje zbog sinoćnje nesreće na Visu. U zajedničkom priopćenju naveli su da je u samostalnoj Hrvatskoj to prvi tragični događaj stradanja turista od minsko-eksplozivne naprave na hrvatskom dijelu Jadrana te da otok Vis nikad nije bio područje ratnih događanja. Iz ministarstava poručuju da su sva turistička odredišta na Jadranu sigurna od mina budući da je područje uz morsku obalu u Hrvatskoj bio prioritet u procesu razminiranja.

(Hina) xdstr yso

Pročitajte više