Policija o napadu na dječaka u Dugom Selu: Intenzivno tragamo za počiniteljima

Foto: Facebook

INDEX se u povodu subotnjeg brutalnog napada na mladića u dvorištu OŠ Ivan Benković u Dugom Selu obratio s upitom Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ).

>> Otac iz Dugog Sela: Huligani su cipelarili mog sina. Pitali su ga navija li za Dinamo

Zanimalo nas je kako napreduje istraga, ima li osumnjičenih, je li policija preuzela snimke kamera OŠ Ivan Benković te ima li policija saznanja o tome da je u Dugom Selu bilo još sličnih napada.

Evo što je policija odgovorila Indexu u vezi napada u Dugom Selu

"Vezano za Vaš upit ovim Vas putem obavještavamo kako su policijski službenici Policijske postaje Dugo Selo u subotu, 8. listopada 2022. godine u 21.43 zaprimili telefonsku dojavu Hitne medicinske pomoći da se u njihovim prostorijama nalazi ozlijeđeno dijete koje je došlo u pratnji roditelja.

Odmah nakon zaprimljene dojave u HMP Dugo Selo upućeni su policijski službenici kriminalističke policije koji su tamo zatekli ozlijeđenog maloljetnika u pratnji oca te još jednu maloljetnu osobu koja se nalazila u društvu s ozlijeđenim maloljetnikom u trenutku kada ga je u Ulici Hrvatskog preporoda fizički napalo nekoliko osoba", kažu iz PUZ-a.

"Sve raspoložive snage intenzivno tragaju za počiniteljima"

U prostorijama HMP Dugo Selo policijski službenici su prikupili obavijesti i osnovne podatke potrebne za odlazak na mjesto događaja i intenzivnu potragu za mogućim počiniteljima, kažu iz policije.

"Nadalje, s obzirom na to da je maloljetnik od strane dežurnog liječnika upućen na daljnju medicinsku obradu u Klinički bolnički centar Zagreb, policijski službenici, zbog nužnosti prvenstveno saniranja zadobivenih ozljeda, nisu bili u mogućnosti obaviti detaljniji razgovor na spomenute okolnosti, ali su temeljem prikupljenih obavijesti, bez odgode obavili pregled mjesta događaja te je utvrđeno kako ne postoje uvjeti za obavljanje očevida dok su sve raspoložive snage Policijske postaje Dugo Selo intenzivno tragale za počiniteljima", navodi PUZ.

"S obzirom na to da u slučajevima kada policijski službenici prikupljaju obavijesti od maloljetnih osoba moraju biti prisutni i roditelji, policijski službenici su zbog opravdanih razloga koje su naveli zakonski zastupnici – roditelji ozlijeđenog maloljetnika, kao i osobe koja se s njim nalazila u društvu, dogovorili da maloljetne osobe u službene prostorije pristupe u pratnji roditelja u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. listopada 2022. godine u poslijepodnevnim satima, budući da roditelji maloljetnih osoba nisu bili u mogućnosti ranije pristupiti u službene prostorije", navodi se u odgovoru policije Indexu.

Zabilježeni su slični slučajevi

"Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici poduzeli su i druge radnje u cilju prikupljanja dokaza i saznanja o okolnostima događaja", kažu iz policije.

Što se tiče sličnih slučajeva, iz PUZ-a navode neke primjere.

"U kolovozu 2022. godine zabilježen slučaj u kojem su četvorica maloljetnih počinitelja  fizičkih napala dvojicu maloljetnika na igralištu u Ulici Josipa Zorića u Dugom Selu te ih lakše ozlijedili. Policijski službenici su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "Tjelesna ozljeda" protiv četvorice maloljetnika starosti od 14 do 16 godina podnijeli kaznenu prijavu Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, Odjelu za mladež, a  gdje se vodi daljnji postupak te su ujedno o svemu poduzetome obavijestili nadležni Centar za socijalnu skrb", navodi se u odgovoru Indexu.

Počinitelji mlađi od 14 godina ne mogu biti kazneno odgovorni

U kazneno-pravnom smislu razlikujemo djecu (počinitelje) mlađe od 14 godina starosti (nisu kazneno odgovorni) te djecu starosti od 14 do 18 godina koji su kazneno odgovorni, podsjeća policija.

"Karakteristika delinkvencije djece jest da kaznena djela često čine u skupini, a na njihovu spremnost za počinjenje kaznenih djela značajan utjecaj ima vršnjačka grupa.

Analizirajući strukturu kaznenih djela u ukupnom kriminalitetu, posljednjih 5 godina bilježimo trend smanjenja svih grupacija kaznenih djela počinjenih od strane djece do 18 godina starosti. Primjerice, 2017 godine, bilježili smo ukupno 463 kaznena djela koja su počinila djeca do 18 godina starosti a prošle 2021.  godine - 263. U tom se smislu (trend smanjenja) može pratiti i problem međuvršnjačkog nasilja. 

Za istaknuti je kako je uglavnom riječ o kriminalitetu iz područja imovinskog kriminaliteta. Općenito, 2021 godine, kaznena djela protiv života koji su izvršila djeca do 18 godina starosti čine do 5 posto ukupnog kriminaliteta djece starosti do 18 godina", kažu iz PUZ-a.

Statistike o maloljetnim počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela

"Glede statističko analitičkih pokazatelja (počinitelji kaznenih djela i prekršaja osoba starosti do 18 godina) izvješćujemo:

- 2021. godine bilježimo 2 kaznena djela tjelesne ozljede (članak 117. KZRH), 8 kaznenih djela teške tjelesne ozljede (članak 118. KZRH), 1 kazneno djelo osobito teške tjelesne ozljede (članak 119. KZRH) i 2 kaznena djela sudjelovanja u tučnjavi (članak 122. KZRH)

- 2022. godine (1.1.-31.8.2022.) bilježimo 4 kaznenih djela tjelesne ozljede (članak 117. KZRH), 4 kaznenih djela teške tjelesne ozljede (članak 118. KZRH) i 2 kaznena djela sudjelovanja u tučnjavi (članak 122. KZRH)", navodi PUZ.

Kada je riječ o prekršajima, dobili smo od policije i te statistike.

"Godine 2021. bilježimo 26 prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (17 prekršaja tučnjave i 9 prekršaja svađe vike i sličnog), 9 prekršaja drskog ponašanja (članak 6. ZPPJRM), itd. 2022 godine (1.1.-31.8.2022.) bilježimo 16 prekršaja iz članka 13.  Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (9 prekršaja tučnjave i 7 prekršaja svađe vike i sličnog), 5 prekršaja drskog ponašanja (članak 6. ZPPJRM)", navodi policija.

Policija na kraju kaže i ovo: "Općenito, djeca do 18 godina kao prekršitelji u odnosu na ukupan broj počinitelja prekršaja iz područja javnog reda i mira čine do 1 posto."

Ravnatelj škole za Index: "Dat ćemo policiji snimke nadzornih kamera"

Podsjetimo, Index je razgovarao i s Brankom Golešom, ravnateljem škole u čijem se dvorištu u subotu navečer dogodio napad.

>> Otac: Pitali su mi sina je li kršten pa ga cipelarili. Ravnatelj: Pomažemo maksimalno

On ističe da će maksimalno surađivati s policijom te pomoći kako god može.

Pročitajte više