Policija objavila detalje o pucnjavi, kaže da nema veze sa sukobom u Vukomercu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U PUCNJAVI na raskrižju Vukovarske ulice i Avenije Marina Držića u petak navečer teško je ozlijeđen 30-godišnjak koji je sam potražio liječničku pomoć, dok je 32-godišnjak koji je na njega pucao doveden na kriminalističko istraživanje, izvijestila je jutros policija, koja tu pucnjavu ne povezuje s nedavnim obračunom dviju obitelji u Vukomercu.

>> Novi detalji pucnjave u Zagrebu: "Naganjali su se od Radničke, onda su počeli pucati"

U sukobu koji se dogodio u petak oko 20:40 sudjelovalo je više osoba, utvrdila je policija. Sudionici sukoba na raskrižje su došli s dva osobna vozila. Iz onog marke Seat bosanskih oznaka 32-godišnjak je iz vatrenog oružja teško ozlijedio 30-godišnjaka koji se dovezao vozilom marke Audi mađarskih nacionalnih oznaka.

Jedna osoba koja je sudjelovala u obračunu uspjela pobjeći

Ozlijeđeni 30-godišnjak sam je potražio liječničku pomoć u Klinici za traumatologiju gdje mu je ustanovljena teška tjelesna ozljeda, a riječ je o prostrjelnoj rani. 32-godišnjak je u službenim prostorijama na kriminalističkom istraživanju.

Iz policije su rekli da vrše kriminalističko istraživanje nad osobama od kojih je jedna u bijegu i policija za njom traga. Tri osobe nad kojima policija vrši krim obradu su hrvatski državljani, no imaju prebivalište u Mađarskoj, a riječ je o muškarcima. Oni su zbog nedjela već evidentirani, no ne u posljednje vrijeme.

Iz policije kažu da se ovo ne može dovesti u vezu s pucnjavom u Vukomercu i da je Zagreb siguran grad

Policija pucnjavu na raskrižju Vukovarske i Držićeve ne povezuje s događajem u Vukomercu, gdje je u srijedu 12. rujna u obračunu dviju obitelji izbila pucnjava u kojoj su oštećeni kuća i sedam automobila, no srećom nitko nije bio ozlijeđen.

"Ovaj događaj ne može se dovesti u vezu s događajem u Vukomercu", rekli su. Na pitanje je li riječ o obračunu romskih obitelji, iz policije su kazali da je ovdje riječ "prvenstveno o sukobu dvije osobe zbog neriješenih imovinskih odnosa", no nisu demantirali da je riječ o Romima. 

"Bez obzira na ovo može se reći da je Zagreb definitivno siguran grad", poručili su iz policije.

Svjedoci za Index opisali kako su se dva klana naganjala od Radničke, a onda je počela pucnjava. Tvrde da je riječ o romskom obračunu

Index je jutros razgovarao sa svjedocima obračuna, ljudima koji žive u neposrednoj blizini. Prema onome što je svjedokinja čula, akteri pucnjave su se automobilima počeli naganjati još kod Radničke ceste, a tu su se, neposredno prije križanja Držićeve i Vukovarske, sustigli.

Prema riječima svjedokinje, u pucnjavi je sudjelovala i žena. Nakon pucnjave, oba automobila koja su sudjelovala u pucnjavi pobjegla su s mjesta događaja. Svjedoci s kojima smo razgovarali potvrdili su sinoćnje informacije o tome da je muškarac uskočio u Audi koji se velikom brzinom udaljio.

Ljudi s kojima smo razgovarali tvrde da se i u ovom slučaju radi o obračunu rmeđu Romima. Neki mediji sinoć su objavili kako se i u ovom slučaju radi o obračunu između suprotstavljenih romskih klanova Osmanović i Zahirović koji su se kalašnjikovima sukobili prije deset dana u Vukomercu, no ta informacija nije potvrđena.

Index doznaje da kuća kod koje se pucalo, a kod koje se obračun dogodio i 2008., ne pripada Osmanovićima nego Hamidovićima

Suprotno pisanju nekih medija, Index je doznao da kuća ne pripada Osmanovićima, jednoj od dviju romskih obitelji koje su se prije deset dana obračunavale kalašnjikovima u Vukomercu, nego Hamidovićima. Kako se svojedobno pisalo, riječ je o moćnom romskom klanu kojem pripadaju i Osmanovići. 

Na istom mjestu, ispred danas napuštene kuće u Vukovarskoj 243, prije deset godina došlo je do pucnjave kada su trojica državljana BiH napala domaćine Rome zbog novca. Jednog su propucali. Kako nam pričaju svjedoci, u toj kući godinama nema nikoga, a to potvrđuju i zapušteno stanje koje smo zatekli i veliki lokot na kovanoj ogradi. Svjedoci su nam ispričali da su nakon obračuna 2008. Romi u zasjedi čekali hoće li ih ponovno napasti, no neko vrijeme nakon toga su se odselili. 

Još uvijek nema potvrde da je kuća, u koju prema navodima svjedoka njezini vlasnici povremeno još uvijek obilaze, povezana sa sinoćnjom pucnjavom. 

Pročitajte više