Policija prijavila načelnika Borova jer je na Fejsu objavio da je Oluja zločin

Screenshot: Facebook

NAČELNIK Borova Zoran Baćanović na Facebooku je nedavno objavio fotografiju s jednog od srpskih obilježavanja Oluje, a koja prikazuje kolonu ljudi koja drži transparent "Oluja - zločin koji još traje". 

Baćanović, inače član SDSS-a, sliku je objavio na dan Oluje, odnosno na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Policija: Objavio je neprimjeren sadržaj povodom obilježavanja Oluje

Policija je danas objavila kako su, "temeljem javno dostupnih objava, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjim muškarcem zbog osnova sumnje da je na društvenim mrežama objavio neprimjeren sadržaj povodom obilježavanja vojno redarstvene operacije Oluja". 

Terete ga za kršenje dva zakona

"Objavom takvog sadržaja sumnja se da je osumnjičeni 43- godišnjak ispunio elemente protupravnih ponašanja opisanih u članku 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije i članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zbog čega je Policijska uprava vukovarsko-srijemska nadležnom sudu protiv njega podnijela optužni prijedlog", navodi se u priopćenju vukovarsko-srijemske policije. 

O svemu utvrđenom Policijska uprava vukovarsko-srijemska podnijet će posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, zaključuje se u priopćenju.

Za kršenje Zakona o suzbijanju diskriminacije prijeti mu do 30.000 kuna kazne

"Tko s ciljem prouzročenja straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovnom stanju, članstvu u sindikatu, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom  statusu, dobi, zdravstvenom stranju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, rodnom identitetu ili izražavanju i spolnoj orijentaciji povrijedi njegovo dostojanstvo, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 kuna", stoji u članku 25 Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji spominje policija kao zakon koji je prekršio. 

Tvrde da je remetio javni red i mir objavom o Oluji na Fejsu

"Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem i isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana. Tko tiskane ili snimljene stvari raspačava na neuobičajen nametljiv ili drzak način, te time remeti mir građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana", stoji u članku 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojeg također policija u priopćenju spominje.

Pročitajte više