Zbog pljačke u MUP-u uhićen Dolački: Bivši šef krim policije ukrao novac i zlato iz svog ureda?

Foto: Pixsell/ Žarko Bašić

UHIĆEN je Željko Dolački, bivši načelnik Službe organiziranog kriminala. MUP je jutros pretražio njegov stan u sklopu istrage oko krađe 280.000 eura i dva kilograma zlata iz sjedišta MUP-a u Heinzelovoj.

> Opljačkano sjedište MUP-a: Ukradeno 280.000 eura i 2kg zlata

> POTRES U POLICIJI Orepić: Glavni ravnatelj i načelnik odstupili, velika odgovornost na političarima

"Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije proveli su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (1969.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Istražujući slučaj provale u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj ulici (s 3. na 4. travnja 2016.), policijski službenici utvrdili su kriminalističkim istraživanjem postojanje osnova sumnje da je osumnjičena osoba policijski službenik PU zagrebačke.

Kako su mu prilikom obavljanja službe bili dostupni predmeti privremeno oduzeti tijekom kriminalističkih istraživanja, a koje je osumnjičeni uzeo i zadržao za sebe, postoji sumnja da je lažno prikazao slučaj provale te iskoristivši svoj položaj, pribavio sebi znatnu imovinsku korist.  

Osumnjičeni će biti predan pritvorskom nadzorniku, a zbog postojanja osnova sumnji da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, policija će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", stoji u priopćenju policije.

Iz ureda Dolačkog ukradeno 280.000 eura i dva kilograma zlata

Podsjetimo, velika pljačka u sjedištu MUP-a u Heinzelovoj dogodila se u noći s 3. na 4. travnja. Iz prostorija službe organiziranog kirminala, točnije, iz ureda Željka Dolačkog, ukradene su veće količine zlata i novca - čak 280.000 eura i dvije kile zlata.

Zbog krađe iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni se.


Nakon krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, pokrenuta je akcija razbijanja međunarodnog lanca pranja novca. Pokazalo je da su novac i zlato pohranjeni u policijskom sefu pripadali dvojici osumnjičenih pripadnika krijumčarskog lanca.

Dolačkog na velika vrata u MUP vratio Ostojić

Dolački je postao poznat krajem devedesetih godina kada je bio donačelnik u Odjelu za suzbijanje organiziranog kriminala. U to vrijeme uhićena je tzv. "zločinačka organizacija" na čelu s Nikicom Jelavićem. Radilo se o poznatim "dečkima s Knežije", no nikada im tijekom sudskog procesa nije dokazano udruživanja u zločinačku skupinu.  

U ljeto 2000. godine naprasno je smijenjen s te pozicije, a nad njim se provodio disciplinski postupak. Naime, sumnjalo se u podmetanje i nepravilnosti u radu, a obrana "zločinačke skupine" optuživala ga je zbog navodnog podmetanja dokaza.

Dolački je devet godina radio u Sisku, da bi se 2012. godine na velika vrata vratio u vrh MUP-a. Naime, tada je imenovan načelnikom Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke. Navodno je za povrtak Dolačkom bilo presudno dobro poznanstvo s tadašnjim ministrom Rankom Ostojićem.

> Sindikat policije zbog pljačke traži smjenu Ravnatelja: "Narušeni ugled i čast MUP-a"

> Bivši ravnatelj policije Grbić za Index: Postaje su pune novca i oružja, a bez ikakve kontrole

Uskoro opširnije...

Pročitajte više